• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kell a vér, a betegellátás nyáron sem szünetel

Lapszemle Forrás: teol.hu

„Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt!" Ezzel a szlogennel hív véradásra a Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezete.

A megyében augusztus végéig 32 helyszínen várják a véradókat – nyilatkozta az igazgató, Gulyás Katalin. A nyári hónapokban, mivel sokan vonulnak szabadságra, nehezebb a zavartalan betegellátáshoz szükséges vérmennyiségről gondoskodni, ráadásul sok baleset történik ebben az időszakban, és emiatt megugrik a vérigény. Országosan 7000-8000 donorra van szükség hetente, Tolna megyében pedig 324 levétel kell a heti egyenletesség megőrzéséhez. A kitűzött számot azonban nem mindig sikerül teljesíteni – árulta el a teol.hu portáljának Gulyás Katalin. Ahhoz, hogy ezen az arányon javítani tudjanak, számos helyszínen tartanak kitelepült véradást, például augusztus 14-én a szekszárdi OBI áruházban.

Az igazgató azt kéri, hogy az is szánjon félórát az életmentő tűszúrásra, aki éppen nem akar vásárolni, sőt lehetőleg bírjon rá mást is a segítségnyújtásra. A fiatalok, különösen a harmincas korosztály bevonása kiemelt célkitűzés, mivel ez az életerős generáció hiányzik leginkább a véradók közül.

Gulyás Katalin kiemelte azt is, alkoholfogyasztás után már nem lehetséges a véradás, ezért még az első pohár elfogyasztása előtt keressék fel őket a donorok. A véradást megelőzően az alkoholmentes italok bőséges fogyasztása azonban ajánlott, mint ahogy az étkezés is.

A Magyar Vöröskereszt a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is jelen van a nagyobb fesztiválokon és a rendezvényeken. Nincs ez másképpen Tolna megyében sem, így ezen a szombaton Bonyhádon, a Tarka Marhafesztiválon lesz lehetőség a véradásra. A művelődési központban 14-18 óráig várják az önkénteseket. Augusztus 16-án Bátaszéken, az Iparos Grill Fesztiválon, míg augusztus 30-án Tevelen, a Galuska Fesztiválon lesz megtalálható a Vöröskereszt sátra.