• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Azonnali döntéseket várnak Székelytől

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A szakrendelők is új finanszírozási rendszert akarnak, a patikusok árrésmódosítást.

A tavaly áprilisban hozott hibás döntések káoszt okoztak a fekvőbeteg-ellátásban, ezek mielőbbi korrekcióját reméljük az új egészségügyi minisztertől - fogalmazott Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki azt hangsúlyozta, hogy ezek egy része nem igényel pluszforrást. Mint mondta: első lépésként át kell tekinteni az intézmények területi ellátási kötelezettségét és az ennek alapján meghatározott teljesítményvolumen-korlátját, amely áttételesen meghatározza az ellátható betegek számát is.


A kapacitáselosztás egy évvel ezelőtt ésszerűtlenül történt: nagy kórházak kaptak indokolatlanul kis területet, míg a kisebbekhez sokszor annyi beteget „rendeltek", amennyinek az ellátását nem tudják garantálni - mondta. Hiába ígérte meg tavaly a döntés meghozatala utáni káoszt érzékelve Molnár Lajos akkori egészségügyi miniszter, hogy az intézmények és fenntartóik egymás között átcsoportosíthatják az ellátandó területeket és a volumenkeretet. A Budai Irgalmasrendi Kórház hónapok óta hiába küzd azért, hogy az intézmények és fenntartóik egymás között átcsoportosíthassák az ellátandó területeket és a volumenkeretet.

 
Külön díjazást kérnek továbbá a betegek jogviszony-ellenőrzéséért, s elfogadhatatlannak tartják az ellenőrzés elmulasztásáért járó pénzlevonást. Varga Imre, a járóbeteg-szakrendelőket képviselő Medicina 2000 elnevezésű szervezet vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, elsőként a vizitdíj megszüntetése miatt kieső bevétel pótlásáról szeretnének tárgyalni az új miniszterrel. További intézkedéseket is várnak az új minisztertől.

Mint azt Varga Imre közölte, amikor Székely Tamás még a járóbeteg-ellátás átalakítását irányította a szaktárcánál, sikerült vele egy intézkedéscsomag-tervet összeállítani. Ebben szerepelt többek között az új finanszírozási rendszer kidolgozása, a kapacitások áttekintése, a szakorvosok jogállásának rendezése, ami garantálná számukra, hogy megfelelő anyagi biztonságot jelentő szerződéseket köthessenek, ám a megkezdett munka leállt, amikor Székely Tamást kinevezték az egészségbiztosító élére.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke úgy fogalmazott, a vidék gyógyszerellátásának összeomlása előtt mielőbb megoldást kell találni a több száz csődhelyzetbe került patika működőképességének fenntartására. Azonnal meg kell határozni a korábban politikai döntéssel kijelölt hárommilliárd forintos generikus programot támogató keret folyósításának módját, célszerűen az árrésrendszer módosításával.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a humánerőforrás helyzete okozza a legnagyobb gondot az egészségügyben. Az orvosok és a szakdolgozók utánpótlásának biztosításához, a külföldre történő elvándorlás megakadályozásához egy komplex életpályamodell megalkotására volna szükség, amit a kamara már régóta szorgalmaz.

Legolvasottabb cikkeink