• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Azonnali tárgyalást sürget a MOK a kormánnyal

Lapszemle 2019.02.07 Forrás: ATV Start
Azonnali tárgyalást sürget a MOK a kormánnyal

630-640 milliárdos bértömeg emelkedésre van szükség, és ezt Magyarország ma képes kifizetni.

A tavaly áprilisi választásokat megelőző néhány hétig szigorú menetrend szerint folytak a tárgyalások a reprezentatív szakszervezetet vezette delegáció és az egészségügyi kormányzat között. Tavaly március óta idén januárig egyáltalán nem volt semmiféle – mondta el Éger István, a MOK elnöke az ATV Start című műsorában ma reggel. Január elején kezdődtek meg újra az egyeztetések, éppen tegnap volt megint egy forduló. de nagyon lassan, nagyon nehezen haladunk. Mi közben az idei és a következő évek költségvetésén látjuk, hogy az egészségügyet illetően a számok nem tartalmazzák azt, amit a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlése kijelentett: 1000 milliárd forintból lehetne nagyjából rendbe tenni úgy az ágazatot, hogy egy alapnívón az jól működjön.

Kérdésre válaszolva Éger István elmondta, a most követelt tárgyalások esetében nem az azonnaliság a lényeg, hanem az, hogy megfelelő gazdasági és politikai kompetenciával bíró tárgyalófél kell.

Ez a probléma is évtizedekre nyúlik vissza és állandóan ismétlődik: nagyon kedves, nagyon rendes emberekkel tárgyalunk, akik azonban nagyon szűk mozgástérrel rendelkeznek. Olyan szinten kellene felfogni az egészségügy baját, ami nemzetstratégiai kérdéssé emeli és így megfelelő politikai döntések születhetnének róla.

Ez nem a miniszter szintje, mert a mi egészségügyi minisztereink mindig vert helyzetben vannak, az egészségügy sohasem képez prioritást a kormány gondolkodásában, és ez ellen nekünk küzdeni kell. Kérdésre válaszolva az elnök elmondta: személy szerint Orbán Viktorral, illetve az ő környezetéből kiválasztott tárgyalóféllel szeretne leülni a kamara, aki meggyőzhető és tájékoztatható a tényleges helyzetről.

A felvetésre, hogy ez a személy nem az egészségügyért felelős miniszter-e, Éger úgy válaszolt: nem, és ezt határozottan ki kell jelentenem. Az elmúlt 20-25 év tapasztalata alapján egyértelműen és határozottan nem. Amíg az egészségügyért felelős miniszter a kormányban mindig háttérbe szorul, és sosem tudja kellő súllyal és eredménnyel képviselni az egészségügy és azáltal a magyar lakosság érdekeit, addig nem. Ez nem a személyre érvényes, hanem tapasztalataink szerint a funkcióra. Ez a miniszteri poszt súlytalan. A MOK azokkal a parlamenti és kormánypárti erőkkel akar tárgyalni, akik a politikai trendeket, a stratégiát ma meghatározzák.

Nem véletlenül lázadoznak a különféle orvos csoportok, őnekik a kritikájukban igazuk van, és a követeléseik zömét mi is számtalanszor leírtuk és erről dokumentumok sora van. Az más kérdés, hogy a kollektív emlékezés olyan, hogy mindig csak azt hallja meg, ami éppen aktuálisan elhangzott.

Éger István elmondta, tízezres számban hiányoznak orvosok és nővérek az ágazatból, - ezért is kell megszüntetni a nyugdíjas munkavállalók durva megkülönböztetését – a hiányzó összeget firtató kérdésre pedig úgy válaszolt: egy 630-640 milliárdos bértömeg emelkedésre van szükség és ezt Magyarország ma képes kifizetni. Ezekkel a bérfejlesztésekkel akár már holnaptól meg lehetne szüntetni a hálapénzt.

A beszélgetés itt megtekinthető

Legolvasottabb cikkeink