• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aztán az iskolában kitört a tbc-para

Lapszemle Forrás: 24.hu

Csodálkozott a somogyi faluban lakó anyuka, amikor a fia tuberkulózisos gyógyszerekkel állított haza, hogy azt a tüdőszűrőn kapta.

Kiderült, hogy egy iskolai dolgozó megbetegedett, a tanárokat még augusztusban, a gyerekeket csak szeptemberben vizsgálták meg. Az anyuka szerint tájékoztatást se kaptak, az iskola szerint igen – írja a 24.hu portálja.

Tegyük fel, hogy van egy 12 éves gyereked, aki egyszer csak hazajön az iskolából és lecsap az asztalra egy adag gyógyszert. Közli, hogy ezeket be kell vennie, az iskolában mondták. Nem érted a miérteket, elkezdesz kutakodni, aztán kibújik a szög a zsákból: kiderül, hogy tbc-s lett az iskola egyik dolgozója. Még tavasszal. Ő kórházban van, a tanárokat már rég megvizsgálták, beoltották, a gyerekek meg most, szeptemberben kaptak egy marék gyógyszert. Azzal, hogy az immunerősítő.

Ez nem fikció, hanem a rögvalóság Görgetegből, egy nagyjából 1100 fős dél-somogyi községből.

A tanév végén kiderült a tbc-s eset (bár a faluban terjedő pletykák szerint november óta lehetett róla tudni), majd az évzárót követően szóltak a tanároknak és iskolai dolgozóknak, hogy el kellene menni a 16 kilométerre fekvő Nagyatádra. Itt van ugyanis tüdőszűrő állomás (mozgó tüdőszűrő labor már régóta nincs errefelé), hogy megbizonyosodjanak róla: egészségesek.

Ez megtörtént, egyetlen megbetegedést sem találtak. De eltelt pár hónap, mire közölték a családokkal, hogy szükséges lenne egy átfogó orvosi vizsgálat a gyerekeknek. Görgetegnek van egy saját kisbusza, azzal kis csoportokban elkezdték Nagyatádra hordani őket, hogy megröntgenezzék a tüdejüket.

A történetünkben szereplő fiú egy 11 fős csoport részeként került kivizsgálásra, ahol megállapították, hogy a tüdőkapacitása 6 százalékkal eltér a kortársai átlagától, vagyis veszélyeztetettebb a tbc-re is. Kapott próbaoltást, gyakorlatilag a kórokozó legyengített verzióját, majd az említett gyógyszert. Az anya hiába hívta az iskola igazgatóját, az szerinte nem tudta megmagyarázni, miért nem lettek a szülők időben tájékoztatva. Az álláspont az volt – ez később hangzott el Orsósné szerint -, hogy nem akartak pánikot kelteni.