• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Baba-mama barát szülészet a fővárosban

Lapszemle Forrás: Népszava

A Szent Istvánban az utóbbi években 3000 feletti szülésről számolnak be a statisztikák.

Sose számolta Siklós Pál szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos, hogy eddig hány apróságot segített a világra, de némi töprengés után megállapodik az ötezernél. Olyan ez, mintha egy közepes magyarországi település minden lakójához köze lenne, még ha csupán születésük okán is. A Szent István Kórház szülészetén folyó csapatmunkát A boldog születésért nevű alapítvány létrehozásával kívánja a Siklós főorvos vezette kuratórium immáron 15 éve támogatni. Az alapítvány erőfeszítése is közrejátszott abban, hogy Budapesten egyedüliként ez a szülészeti osztály kapta meg az UNICEF-től a bababarát címet.

- Az alapítvány egy sor olyan feladatot lát el, ami nem feltétlen lenne dolga, hiszen a várandósság és a születés körülményeinek, valamint az orvosi munka feltételeinek a megteremtése nem múlhat civil adományokon. Ráadásul a világ és ezen belül az orvoslás, illetve annak technikai állapota rohamléptekkel fejlődik, lemaradni, enyhén szólva, nem illik. Ezt a lemaradást próbálja a szülészeten kivédeni az alapítvány, amely egyébként besegített a kórtermek komfortosításában, egy-, két-, illetve háromágyassá alakításában – fejtette ki Siklós főorvos. Ilyen az úgynevezett rooming in rendszer (azaz biztosítják a mamának és újszülött babájának a 24 órás közös elhelyezést), ami szöges ellentéte a valamikori felfogásnak.

Ez utóbbi abból, állt, hogy a szülészetet hermetikusan elzárták a külvilágtól; az újszülöttet is csak néha vehette kézbe az édesanya, és a családtagok is csupán üvegfal mögött nézhették meg a kis jövevényt. Az anyát és az újszülöttet veszélyeztető fertőzést akarták ezzel kizárni, holott ma már tudjuk, hogy sem az anya, sem az újszülött számára a fertőzésekkel szemben ez semmiféle előnyt nem jelentett. A rooming in rendszer lehetővé teszi, hogy az újszülött folyamatosan az anyával együtt legyen, ő lássa el világrajövetele első pillanatától kezdve, és ami a legfontosabb, hogy a baba igénye szerint szoptathassa.

A Szent Istvánban az utóbbi években 3000 feletti szülésről számolnak be a statisztikák, az országosan közismerten csökkenő születésszámok ellenére. A főorvos közölte, a császármetszéssel végrehajtott szüléseik 22 százalék körüli értéket mutatnak, amely jóval az országos átlag alatt van. Mint mondja, ez a születési mód világszerte növekedő tendenciát mutat, az anya és a gyermek egészségének fokozott védelmét szem előtt tartva. Hozzáteszi azonban, hogy az arány mértéktelen növekedése már nem javítja - sőt, esetleg rontja - az anyai-magzati állapotot. A szülés előtti, alatti és utáni magzati halálozás annyira minimális náluk, hogy Siklós főorvos nyugodt lélekkel állítja, ebben a tekintetben világszínvonalon működnek.