• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bajban a gyermekhospice, a kormány segítsége elmaradt

Lapszemle Forrás: Hír TV

Súlyos anyagi gondokkal küzd a hazai gyermekhospice.

A kormány még tavaly márciusban ígérte meg, hogy tb-támogatásokkal segíti az életvégi ellátást nyújtó intézményeket, de ez máig nem történt meg. A pécsi Dóri Ház hónapok óta vár az egyszeri ötmillió forintos támogatásra is. A családi házból átépített intézményben gyógyíthatatlan gyermekeket ápolnak. Az adófelajánlásokból és az adományokból tartják fenn magukat – olvasható a hirtv.hu portálján.

A pécsi otthon az első gyermekhospiceház, Magyarországon összesen kettő van belőle. A kormány korábban az egész országot lefedő, tb-finanszírozással működő ellátás megvalósítását tervezte. Egyelőre azonban az évek óta működő intézmény sem jutott hozzá a beígért állami támogatáshoz.

A gyermekhospice-t 2010-től végezzük, a Dóri Háznak 2011-től van működési engedélye, ehhez nem tudunk állami normatívát kapni, viszont minden évben – az utóbbi 3 évről beszélek – sikerült a minisztériumi keretből támogatást elnyerni. Ez tavaly 6 millió idén 5 millió, de még nem kaptuk meg, heteken belül várjuk azt, hogy megérkezzen. Ami nehézséget jelent, hogy miden év nyarán a 3 nyári hónap átmeneti költségforráshiány, nem tudunk forrásokhoz jutni, elfogy az 1 százalékos tartalék is – fejtette ki Gyura Barbara, a működtető Szemem Fénye Alapítvány elnöke.

Ilyenkor csúsznak a fizetések, sőt volt, hogy egy időre áram sem volt az épületben. Jelenleg 3 főállású ápoló dolgozik az intézményben, de jön a nyári csúcsidőszak. A vezetők várják a beígért 5 milliós állami pénzt, ami így is csak a Dóri Ház egyhavi fenntartására lenne elég. Az intézmény forráshiány esetén sem zárna be, de elképzelhető, hogy kevesebb ápolóval és beteggel vészelné át a minden szempontból nehéz hónapokat.

A Dóri Házban nagy a nyári pörgés. Ezekben a hónapokban nemcsak kis betegből van több, feladatból is. Valahol ezt az időszakot ragadják meg arra, illetve ilyenkor fáradnak el a szülők. És jutnak el arra a szintre, hogy segítséget kérnek. Igazából a nyári időszakban a mentesítő ellátásunk nagyon fontos. Hiszen az elfáradt szülők elhozzák a gyermeküket. Szabad kérni segítséget, mindig hangsúlyozom a szülőknek, szabad elfáradni egy krónikus gyermek otthoni ápolásába. Ilyenkor jönnek el hozzánk és mennek el pihenni nyaralni, akár az egészséges testvérrel – nyilatkozta Majer Andrea ápolásvezető, aki 28 éve ápoló, egy éve dolgozik a Dóri Házban.