• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Balkányi: Értelmezhetetlen így a harmadik oltások rendje

Lapszemle 2021.07.29 Forrás: magyarnarancs.hu
Balkányi: Értelmezhetetlen így a harmadik oltások rendje

A harmadik oltásra vonatkozó ajánlások szakmailag az oltó kollégáknak használhatatlanok.

A koronavírus elleni harmadik oltásról, az oltások keveréséről, a hivatalos protokollról kérdezte Balkányi Lászlót, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt munkatársát a magyarnarancs.hu.

magyarnarancs.hu: Még néhány napja is csak annyit lehetett tudni, hogy elkészült az az oltási terv, ami majd az operatív törzs, s utána még a kormány elé kerül. S a tárca egyik közleményéből végre kiderült, hogy ki mindenki vett részt a protokoll kialakításában.

Két hiba szembeötlő: se nem transzparens – nincsenek nevek – a lista, se nem függetlenek a megnevezett intézmények, testületek. Az összes szervezet és testület, kivétel nélkül releváns, de mindegyiknek a miniszter nevezte ki a vezetőjét, kérdés, hogy nem lojalitás alapján-e.

Az önök közleményének aláírói – Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos és ön – mindenesetre nincsenek közöttük.

Csak a magam nevében válaszolhatok erre. Abban a kellemes helyzetben vagyok, hogy nem töltök már be semmiféle pozíciót és nem is vágyom rá. Egzisztenciálisan sem függök a mostani hatalomtól. Nem tartom magamat semmiféle civil kurázsival megáldott embernek, nem szoktam a frontvonalban csápolni, de ez olyan szakmai ajánlás, ami szerintem megfogadható, és életeket is menthet.

Miért gondolták, hogy most meg kell szólalni?

Zajlik egy szakmai polémia különböző fórumokon, levelezőlistákon, ahol olyan érdeklődő s valamiféle ismerettel bíró szakemberek cserélnek véleményt, akik nincsenek benne a hivatalosságban. Ebben a közegben kezdett Rékassy Balázs kolléga egy szöveget köröztetni, ami sokat csiszolódott. Természetesen nem csak négyen alakítottunk rajta és értünk egyet az abban foglaltakkal, de vannak kollégák, akik sajnos a helyzetüknél fogva nem engedhetik meg maguknak a nyilvános aláírást. Viszont a harmadik oltásnak, ahogy fentebb említettem, tétje van.

Bármilyen patetikusan hangzik, de emberek élete múlhat rajta. Akkor pedig kötelességünk megszólalni.

Nyilván egymás közt megbeszélték a harmadik oltásra vonatkozó – tegnap megismert – ajánlásokat is.

Természetesen. Szakmailag az oltó kollégáknak használhatatlan. A lényege egy táblázat, amiben fel van tüntetve, mely oltások után milyeneket lehet adni harmadikként, plusz a tiszti főorvos asszony elmondta, hogy a háziorvos belátása szerint tegyen. Ez így, önmagában értelmezhetetlen, mert nem tartalmazza azt az információt, amire valójában szükség volna: hogy az oltottak melyik csoportjának oltására mit javasolnak.

Például a 65 év fölöttieknél másképp kellene megítélni, mint a 65 alattiaknál. A táblázat gyakorlatilag azt tartalmazza, hogy minden mindennel keverhető, sőt ajánlatos is minden esetben. Miközben az mRNS-vakcináknál következő oltás is lehet nyugodtan ugyanaz, míg a vektor alapúaknál nagyon kérdéses ugyanolyannal oltani. S miért kellene egy Pfizerre vagy Modernára Sinopharmot adni?

És ki akarna ilyet az eddigi tapasztalatok ismeretében? Ezenkívül: egészségi állapotuk miatt sokan csak ilyen vagy csak olyan oltást kaphattak eleve.

Persze. Egy komoly csapatnak át kellett volna tekintenie a már létező szakirodalmat, s annak alapján adni valamiféle útmutatást a háziorvosoknak. Ehelyett gyakorlatilag mindent rájuk bíznak, de nem nyújtanak ahhoz részletes és megindokolt információkat. Nem is tudom, hogyan minősítsem ezt a protokollt. Amiben egyébként nemcsak magáról az oltásról kellene szólni, hanem például arról is, szükséges-e előzőleg ellenanyagot vizsgálni, és ha igen, milyen módszerrel. Vagy hogy milyen már elvégzett mérés fogadható el. És hogy mikor nem kell ragaszkodni a négy hónap kihagyáshoz a harmadik oltásnál. Semmi ilyesmit nem írtak bele. A teljes interjú a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink