• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Balkányi: Értelmezhetetlen így a harmadik oltások rendje

Lapszemle 2021.07.29 Forrás: magyarnarancs.hu
Balkányi: Értelmezhetetlen így a harmadik oltások rendje

A harmadik oltásra vonatkozó ajánlások szakmailag az oltó kollégáknak használhatatlanok.

A koronavírus elleni harmadik oltásról, az oltások keveréséről, a hivatalos protokollról kérdezte Balkányi Lászlót, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt munkatársát a magyarnarancs.hu.

magyarnarancs.hu: Még néhány napja is csak annyit lehetett tudni, hogy elkészült az az oltási terv, ami majd az operatív törzs, s utána még a kormány elé kerül. S a tárca egyik közleményéből végre kiderült, hogy ki mindenki vett részt a protokoll kialakításában.

Két hiba szembeötlő: se nem transzparens – nincsenek nevek – a lista, se nem függetlenek a megnevezett intézmények, testületek. Az összes szervezet és testület, kivétel nélkül releváns, de mindegyiknek a miniszter nevezte ki a vezetőjét, kérdés, hogy nem lojalitás alapján-e.

Az önök közleményének aláírói – Falus András immunológus, Rékassy Balázs orvos és Sarkadi Balázs kutató orvos és ön – mindenesetre nincsenek közöttük.

Csak a magam nevében válaszolhatok erre. Abban a kellemes helyzetben vagyok, hogy nem töltök már be semmiféle pozíciót és nem is vágyom rá. Egzisztenciálisan sem függök a mostani hatalomtól. Nem tartom magamat semmiféle civil kurázsival megáldott embernek, nem szoktam a frontvonalban csápolni, de ez olyan szakmai ajánlás, ami szerintem megfogadható, és életeket is menthet.

Miért gondolták, hogy most meg kell szólalni?

Zajlik egy szakmai polémia különböző fórumokon, levelezőlistákon, ahol olyan érdeklődő s valamiféle ismerettel bíró szakemberek cserélnek véleményt, akik nincsenek benne a hivatalosságban. Ebben a közegben kezdett Rékassy Balázs kolléga egy szöveget köröztetni, ami sokat csiszolódott. Természetesen nem csak négyen alakítottunk rajta és értünk egyet az abban foglaltakkal, de vannak kollégák, akik sajnos a helyzetüknél fogva nem engedhetik meg maguknak a nyilvános aláírást. Viszont a harmadik oltásnak, ahogy fentebb említettem, tétje van.

Bármilyen patetikusan hangzik, de emberek élete múlhat rajta. Akkor pedig kötelességünk megszólalni.

Nyilván egymás közt megbeszélték a harmadik oltásra vonatkozó – tegnap megismert – ajánlásokat is.

Természetesen. Szakmailag az oltó kollégáknak használhatatlan. A lényege egy táblázat, amiben fel van tüntetve, mely oltások után milyeneket lehet adni harmadikként, plusz a tiszti főorvos asszony elmondta, hogy a háziorvos belátása szerint tegyen. Ez így, önmagában értelmezhetetlen, mert nem tartalmazza azt az információt, amire valójában szükség volna: hogy az oltottak melyik csoportjának oltására mit javasolnak.

Például a 65 év fölöttieknél másképp kellene megítélni, mint a 65 alattiaknál. A táblázat gyakorlatilag azt tartalmazza, hogy minden mindennel keverhető, sőt ajánlatos is minden esetben. Miközben az mRNS-vakcináknál következő oltás is lehet nyugodtan ugyanaz, míg a vektor alapúaknál nagyon kérdéses ugyanolyannal oltani. S miért kellene egy Pfizerre vagy Modernára Sinopharmot adni?

És ki akarna ilyet az eddigi tapasztalatok ismeretében? Ezenkívül: egészségi állapotuk miatt sokan csak ilyen vagy csak olyan oltást kaphattak eleve.

Persze. Egy komoly csapatnak át kellett volna tekintenie a már létező szakirodalmat, s annak alapján adni valamiféle útmutatást a háziorvosoknak. Ehelyett gyakorlatilag mindent rájuk bíznak, de nem nyújtanak ahhoz részletes és megindokolt információkat. Nem is tudom, hogyan minősítsem ezt a protokollt. Amiben egyébként nemcsak magáról az oltásról kellene szólni, hanem például arról is, szükséges-e előzőleg ellenanyagot vizsgálni, és ha igen, milyen módszerrel. Vagy hogy milyen már elvégzett mérés fogadható el. És hogy mikor nem kell ragaszkodni a négy hónap kihagyáshoz a harmadik oltásnál. Semmi ilyesmit nem írtak bele. A teljes interjú a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink