• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bármi áron beadják a keserű pirulát

Lapszemle Forrás: Népszava

Folytatódik az egyes egészségügyi törvények módosításának vitája, melyet az Országgyűlés a múlt héten kezdett.

A „salátatörvény" több lényeges változást hoz a gyógyszerellátásban, ha ugyanis megszavazzák a nemzetierőforrás-miniszter javaslatát, már júliustól életbe léphetnek az új ártámogatási szabályok. A többi között a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkedik a gyártói különadó, ezen felül a gyártókra kiszabható bírság súlyos szabálytalanság esetén a mai húszszorosára nőne, de ellenőriznék a drágább gyógyszeres terápiák hatékonyságát is, ahhoz kötve támogatásukat.

Meghatároznák továbbá az úgynevezett „preferált referencia ár-sávot", amely egy-egy kiválasztott referenciatermék mellett az annál olcsóbb, valamint a legfeljebb 5 százalékkal drágább gyógyszerek körét jelenti. A már szabadalmi védettségüket vesztett gyógyszereket pedig állítólag kedvezőbb áron teszik elérhetővé, így bizonyos olcsóbb, azonos terápiás eredményű készítményeket - generikumokat - a biztosító kifejezetten ajánlani fog.

A júliusi határidő azért fontos, mert mint már az év elején is tudni lehetett, a 2011-es költségvetésben alultervezték a gyógyszerekre szánt keretet, ezért az csak megszorítások árán tartható. A támogatásokat 25,9 milliárd forinttal csökkentő csomag az idei 343 milliárdos kasszát vágja meg, de nem számít bele a következő két évre kijelölt 120 milliárdos lefaragásba. Ezért már előrevetítették azt is, hogy 2012-2013-ra szükséges a gyógyszerár-támogatási rendszer további átalakítása.

Például jövőre már büntethetik azokat a betegeket, akik nem szedik rendszeresen a gyógyszerüket, illetve túlsúlyosak vagy dohányoznak. Ők többet fizethetnek majd a szükséges piruláikért. Noha az Orbán-kormány hivatalos kommunikációja szerint nem nőnek a betegterhek, az intézkedések megoldhatatlanok drasztikus gyógyszeráremelkedés nélkül. Szakértők egybehangzóan állítják; a kassza ilyen mértékű csökkentése a piac összes résztvevőjére hatással lesz.

A gyógyszerészszövetség szerint a patikák egy része katasztrofális helyzetbe kerülhet, és sokakat a működésképesség szélére sodorhat, ha a támogatás megkurtítása miatti bevételkiesés kompenzációja elmarad. A gyártók által fizetett különadó emelése miatt pedig egyes vállalatok piacról való kivonulása sem kizárt.

Az ellátórendszer más elemére is hatással lesznek a változások, például úgy, hogy a gyártók kevesebb kedvezményt adnak a kórházaknak és a patikáknak, és csökkenhet a szakmai továbbképzések támogatása is - mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének szóvivője. Dávid Tamás szerint ugyanis a gyártók nem tudják beépíteni a gyógyszerárakba a többletterhet, valamilyen formában azonban kénytelenek lesznek kompenzálni a veszteségeiket: valószínűleg elbocsátásokkal.