Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az emésztőrendszert is károsítják és az immunrendszer működését is gyengítik.
Csökkenteni kellene az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, tanulmányok szerint károsak az egészségre - írja az infostart.hu.
Először is fontos tisztázni, hogy élelmiszerekről van szó. Azon termékeket nevezhetjük így, amelyek nagyrészt ipari eljárások során készülnek, ide tartoznak például a készételek, csomagolt sütemények, üdítőitalok, ropogtatnivalók. Ezek többnyire nagy mennyiségű cukrot, sót, zsírt, valamint mesterséges ízfokozókat és színezékeket tartalmaznak. Utóbbiak ugyan javítják az ízt és az eltarthatóságot, de hozzájárulnak az egészségügyi problémák kialakulásához is.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható különböző krónikus betegségekkel, mint például az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek. Magas kalória- és alacsony tápanyagtartalmuk miatt könnyen vezethetnek súlygyarapodáshoz, emellett az emésztőrendszert is károsítják és az immunrendszer működését is gyengítik. Táplálkozási szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyire lehetséges, érdemes áttérni a teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék, zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – írja a Live Science.
A portfolio.hu pedig arra hoz példát a New York Times alapján, hogy egy 130 ezer amerikai felnőttel végzett friss kutatás szerint a feldolgozott élelmiszernek számító vöröshús termékek – mint például a szalámi, bacon, vagy hot-dog – fogyasztása még az emberek agyára is hatással lehet.
További részletek a cikkben.