• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bedőlés fenyegeti az ortopédiai eszközök gyártóit

Lapszemle 2022.12.21 Forrás: HVG Online
Bedőlés fenyegeti az ortopédiai eszközök gyártóit

A NEAK kifizetések mostani csúszása szinte a legtöbb vállalkozást a fizetésképtelenség határára sodorta.

A bedőlés határán billegett az elmúlt hetekben is szinte az egész gyógyászati segédeszköz ágazat, miután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) hetekig nem kapták meg az eszközök után járó támogatásokat. A folyósítás ugyan információink szerint újraindult, de a művégtagokat, fűzőket, járógépeket, valamint ortopédiai cipőket gyártó vagy azokkal kereskedő cégek gondjai ettől még nem szűntek meg. Az alulfinanszírozottság miatt van, aki ügyeskedni kezd, a visszaélésekre hivatkozva a NEAK is könnyebben fukarkodik - írja a hvg.hu.

Évek óta ki vannak feszítve az orvosi segédeszközöket gyártó cégek, akiket nagyon érzékenyen érintett, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) heteken keresztül nem utalta át a legyártott segédeszközök árának állami támogatását. A vállalkozások többsége ezekből, a jellemzően hó elején utalt támogatásokból tudja fizetni a béreket, a járulékokat vagy épp az előző havi számlákat.

"Hónapról hónapra élnek” – mondta Rozsnyai Sándor, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetségének (OCSZ) elnöke. Az elnök szerint a mostani csúszás szinte a legtöbb vállalkozást a fizetésképtelenség határára sodorta, és volt olyan országos cég is, amelyik jelezte, ha nem jön a NEAK-utalás, január 1-vel lehúzzák a rolót. A támogatást végül elkezdte utalni a NEAK, de ezzel még nem oldódtak meg az ágazat évek óta fennálló problémái, amelyek elsősorban az alulfinanszírozottsággal függenek össze.

A gyógyászati segédeszközök – például az ortézisek, protézisek és ortopédiai cipők – beszerzését támogatja az állam a betegek számára, mivel az ilyen egyedi eszközök előállítása meglehetősen költséges. A rászoruló pácienseknek ezért csak egy meghatározott mértékű térítési díjat kell fizetniük, az eszköz fix hatósági árának fennmaradó részét az állam fizeti a gyártóknak. Ezzel a résszel késlekedett az elmúlt hetekben a NEAK.

A támogatás mértéke változó, de az elnök szerint leggyakoribb C2-es típusú, erősen deformált lábra való ortopéd cipő esetében a NEAK honlapján elérhető adatok alapján bruttó 52 196 forint – egy darab (nem pár!) cipő után. A páciens által fizetendő térítési díj – még mindig egy darab cipő esetében – 12 224 forint, ami 80 százalékos támogatást jelent. Vagyis, ha mindkét lábra szükséges ilyet húzni, akkor közel 130 ezer forintos teljes árról beszélünk, amiből a páciensnek 24 500 forintot kell állnia, és ilyen eszközt évente egyszer igényelhet.

Közel 130 ezer forint egy pár cipőért elsőre soknak tűnhet, ám itt jórészt kézi munkával készülő egyedi darabokról van szó, amiket nem lehet a nagy sorozatban gyártott konfekcióárukhoz mérni. A sorozatgyártású és az egyedileg, méretre készített áruk közötti különbséget általában is tízszeresre szokták taksálni – mondta Rozsnyai Sándor –, és ekkor még mindig nem a speciális ortopédiai igények alapján elkészített cipőkről beszélünk. Vagyis az államilag meghatározott fix ár valójában nagyon alacsony, ráadásul 12 éve alig változott.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink