• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bedros J. Róbert: jövő tavasszal indulunk

Lapszemle 2021.11.09 Forrás: demokrata.hu
Bedros J. Róbert: jövő tavasszal indulunk

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház dolgozói között kiemelkedően magas, 99 százalék feletti az átoltottsági arány.

A másfél éve tartó járvány ellenére az eredeti ütemterv szerint halad a Dél-budai Centrumkórház építésének előkészítése, jövő tavasszal megtörténik az alapkő letétele. Addig azonban még meg kell küzdeni a negyedik hullámmal is. A beruházás irányításával megbízott dr. Bedros J. Róbert miniszterelnöki főtanácsadó, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója válaszolt a Demokrata kérdéseire.

A járvány kezdete óta kevés figyelem jut az egészségügyben zajló fejlesztésekre. Keveset tudunk arról is, hogyan áll most a Dél-budai Centrumkórház (DBC) építésének ügye.

– Minden megy a maga útján, haladunk előre, folyik a tervezés, az építkezés előkészítése. Hatalmas és rendkívül összetett munkáról beszélünk, feszített tempót diktálunk. Jövő tavasszal letesszük az alapkövet, ahogy elterveztük. Gőzerővel dolgozunk azon, hogy Magyarországon egyedülálló, valóban betegközpontú intézményt hozzunk létre, egyágyas betegszobákkal, egészségplázával, az ügyintézést megkönnyítő üzletekkel.

Vannak, akik még mindig azt hiszik, hogy ez egy elit kórház lesz, fizetős funkciókkal.

– Ez egyszerűen nem igaz. Talán a sajtó által előszeretettel és egyébként nem alaptalanul használt szuperkórház elnevezés miatt terjed ez, pedig sokszor elmondtuk, hogy nem VIP-kórházat építünk. A szolgáltatásokat valamennyi közellátásra jogosult beteg igénybe veheti majd. Az intézmény nemcsak a fővárosiakat látja majd el, hanem a nyugat- és közép-magyarországi régió öt megyéjéből fogadja majd a pácienseket; 1,2 millió ember tartozik majd ide. Emellett 24 órás sürgősségi ügyeletet tart, és több területen országos ellátást nyújt. A legkorszerűbb műszaki hátteret teremtjük meg, számos betegségcsoport esetében olyan életmentő beavatkozásokat is el tudnak majd végezni az orvoskollégák, amelyekhez másutt nehéz hozzáférni. Ráadásul Magyarországon még egyedülálló szolgáltatásokat is nyújt majd a kórház, a betegeknek és a dolgozóknak egyaránt. A hatalmas méretek, a legmodernebb építészeti és technikai megoldások, az itthon szinte még ismeretlen újítások, az igénybe vehető szolgáltatások száma, színvonala, az egészségpláza, a kompromisszumok nélküli betegközpontú szemlélet: mindez érthetővé teszi, honnan jött a „szuper” előtag. De még egyszer hangsúlyozom: ez mindenki kórháza lesz, nem csak valamilyen kiválasztott köré. A DBC pedig csak a kezdet.

Minek a kezdete?

– A kormány nagyon helyesen felismerte, hogy a jövő a centrumkórházaké, mert itt lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsony fajlagos költséggel, és így lehet koncentrálni a szaktudást is. Magyarország egészségügyi fejlesztési stratégiája, illetve az Egészséges Budapest program a fővárosban és Pest megyében négy centrumkórház létrejöttével számol, de ezek közül csak a DBC zöldmezős beruházás, a többi bővítés és korszerűsítés.

A Dél-budai Centrumkórház működésének hatékonysága bizonyítja majd a befektetés megtérülését is, így a magyar egészségügy hosszabb távon átállhat az erőforrásokat koncentráló stratégiára. A gyógyítás, a gyógyulás komplex folyamat, nemcsak műtétből vagy gyógyszerek szedéséből áll, hanem annak az optimális környezetnek a megteremtéséről is, amely ezt a legjobban szolgálja. Új szemléletet vezetünk be, amelynek a lényege, hogy a szuperkórház több mint egészségügyi intézmény. Fontos szerepet vállal majd a szemléletformálásban, az egészségtudatos életre nevelésben, valamint a megelőzésben. Elképzeléseink szerint nemcsak a betegek, hanem az egészséges emberek is a kórház „páciensei” lesznek. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink