• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bergamo: a gyógyult betegek fele nem érzi magát egészségesnek

Lapszemle 2020.09.14 Forrás: G7.hu
Bergamo: a gyógyult betegek fele nem érzi magát egészségesnek

Bár az egykor kezelésre szoruló betegek vírustesztjei negatívak, nagyjából ötven százalékuk máig nem érzi úgy, hogy felépült volna.

Az emlékezetkieséstől a légzésnehézségekig mindenféle problémákkal küszködnek a koronavírust tavasszal elkapó, de mára hivatalosan gyógyultnak számító olasz XXIII. János Pápa Kórház egykori betegei. A Washington Post beszámolója szerint ez a fő tapasztalata annak a vizsgálatsorozatnak, amelyet a COVID-19 fertőzöttekkel telezsúfolt intenzív osztályáról márciusban híressé vált bergamói intézmény orvosai végeztek az elmúlt hetekben - idézte a cikket a G7.hu.

Serena Venturelli, a kórház egyik infektológusa az amerikai lapnak azt mondta, hogy bár az egykor kezelésre szoruló betegek vírustesztjei negatívak, nagyjából ötven százalékuk máig nem érzi úgy, hogy felépült volna. 

Az orvosok tapasztalatai szerint a betegség a test bármelyik részét érintheti, ugyanakkor a következmények személyenként meglehetősen különbözők. Az első 750 vizsgálat alapján nagyjából egyharmadra tehető azoknak a betegeknek aránya, akik a fertőzés óta légzési nehézségekkel élnek. Hasonlóan alakul a keringési rendellenességekre panaszkodó fertőzöttek hányada is, ők az érelzáródástól a szívproblémákig meglehetősen változó, de sokszor súlyos gondokkal szembesülnek.

A vírus következtében többen csak kísérővel, esetleg kerekesszékkel tudtak visszamenni a kórházba, pedig a fertőzés előtt még teljesen önállóan mozogtak. Sőt, néhányan annyira legyengültek, hogy a vérvételtől a tüdőröntgenig sokféle vizsgálatot magába foglaló kontrollt végig sem tudták csinálni. Mások a végtagok fájdalmára és zsibbadására, hajhullásra, depresszióra, illetve fáradékonyságra panaszkodnak.

Egyelőre nem tudni, hogy mi alapján alakulnak ki az állandósulni látszó panaszok a szervezet különböző részeiben. Még az sem egészen törvényszerű, hogy az idősebb fertőzöttek körében jelentkeznek a szövődmények, sőt, a COVID-19 lefolyásának a súlyossága sem áll egyértelmű összefüggésben a következményekkel, több tavasszal még válságos állapotú beteg, akik akár intubációra is szorultak, ma már panaszmentesen éli az életét.

Legolvasottabb cikkeink