• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bérkompenzáció: egyiknek pénz, másiknak ködös ígéret

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap Online

Ugyanannyi béremelésre számíthattak volna, mint amennyit csaknem 150 másik magyar kórház munkavállalói kaptak.

Heves megye kórházai közül csak a gyöngyösi Bugát Pál Kórház dolgozói nem kaptak fizetésemelést, holott pontosan ugyanannyi béremelésre számíthattak volna, mint amennyit csaknem 150 másik magyar kórház munkavállalói kaptak a kormányzati döntés következtében. Az intézmény menedzsmentje megdöbbenve tapasztalta – hiszen csak utólag derült ki –, hogy a bérkompenzációról szóló törvényjavaslatból kimaradtak a magán-üzemeltetésben működő kórházak – írja a Heves Megyei Hírlap – online.

- A magyarázat szerint azért maradtunk ki a támogatottak köréből, mert a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy magántulajdonú gazdasági társaságoknak az állam bérkompenzáció jellegű támogatást fizessen. Ezzel nehéz vitatkozni, ha ez van leírva a törvényben, azt azonban tudni kell, hogy a gyöngyösi kórház pontosan ugyanilyen magántulajdonú gazdasági társaságként működött tavaly decemberben is, amikor több alkalommal kapott pénzt az intézmény bérjellegű kompenzációra, és azt maradéktalanul és azonnal ki is fizettünk a dolgozóknak – húzta alá Kovács Róbert, a gyöngyösi kórházat működtető Medical Investments Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki hozzáfűzte azt is: az év elején saját forrásaikból fordítottak pénzt a bérrendezésre, ám a mostanit már – hasonlóan az összes állami irányítású kórházhoz – nem tudják finanszírozni.

Az egri kórházban összesen 1047, a hatvaniban pedig 622 orvos, szakdolgozó és más egészségügyi dolgozó kapta meg az ágazati béremelést, amit január elsejéig visszamenőleg fizettek ki. Ezekben a kórházakban azok nem részesültek a központi finanszírozásból támogatott bérnövelésben, akik három évnél kevesebb ideje vannak a pályán, gazdasági, műszaki vagy szociális területen dolgoznak, illetve megbízási szerződéssel, közreműködőként, esetleg vállalkozóként gyógyítanak.

A támogatásból kimaradt intézmények komoly lobbit indítottak el annak érdekében, hogy más ha jogcímen is, de megkapják az állami segítséget. Ez ügyben Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt közölte az érdekképviseleteknek írt levelében: a források miatt rangsorolni kell, mely kórházak kapnak majd először támogatást.

Ennek ellenére Kovács Róbert bízik abban, hogy a kormányzat talál valamilyen lehetőséget arra, hogy pótolják az elmaradt támogatás kifizetését. Nehezen képzelhető el ugyanis, hogy egymástól néhány kilométerre lévő kórházakban, ahol gyakorlatilag ugyanazt a közszolgáltatást végzik el az orvosok és az ápolók, valaki megkapja, valaki pedig nem kapja meg a plusz bért, holott a szakmai elvárás mindenhol, mindenkivel szemben ugyanaz.