• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem tűnt el a kórházi adósság

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A szegedi klinikai központ 3,7 milliárdos, a makói kórház 172 milliós tartozással küzd.

Mindössze öt állami kórháznak nincs lejárt szállítói tartozása – egyikük a deszki. A többi egészségügyi intézmény súlyosan eladósodott. A szegedi klinikai központ 3,7 milliárdos, a makói kórház 172 milliós tartozással küzd. A Magyar Államkincstár legfrissebb, július végi statisztikája szerint a nyár közepéig a 35-ből 30 állami kórháznak volt lejárt szállítói tartozása – több mint 23 milliárd forint. A betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,014 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 15,54 milliárd, míg a városoktól átvett kórházaké 8,5 milliárd forint volt. A MÁK a 30 nap alatti, a 30 és 60 nap közötti, valamint a 60 napon túli szállítói tartozásokat is figyelembe vette – írja a Délmagyar – online.

Csongrád megyei az egyik abból az öt intézményből, amelynek nincs hátraléka. A deszki kórház évek óta lejárt tartozás nélkül működik. A mi helyzetünk is egyre nehezebb, nem könnyű már tartani magunkat – nyilatkozta Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója, aki kiemelte: fontos kérdés lesz, hogy a megváltozott minimumfeltételekhez – amelyek teljesítéséhez jelentős anyagi, infrastrukturális és emberi tőkét kell rendelni – kapnak-e pluszfinanszírozást.

A szegedi klinikák egész évben nagyjából ugyanakkora tartozást görgetnek, ez az év végére sem fog jelentősen nőni a gazdasági igazgató szerint. Január óta megközelítően ugyanannyi a kintlévőségünk, jelenleg 3,7 milliárd a teljes állomány. Ebből 1,9 milliárd forint a lejárt követelés – közölte Resch József. Ez minden nap változik, hiszen ha például egy kutatásról beérkezik egy több száz milliós számla, az jelentősen megdobja az aktuális végösszeget. Az egyetemi háttér nagy biztonságot jelent, hiszen intézményi szinten kompenzálódik ez a hiány – fűzte hozzá a gazdasági igazgató.

A Makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet tartozása jelenleg 172 millió forint, ebből 106 millió forint lejárt követelés. A július elsején életbe lépett fekvőbeteg-kapacitás csökkentése miatt havi 7 millió forint bevételkiesésünk van – nyilatkozta Baráth Lajos főigazgató, aki hozzátette azt is, a kialakult helyzet miatt intézkedési programot dolgozunk ki, amelyről hétfőn kezdődtek meg a tárgyalások.

A szegedi klinikai központnak 4,2 milliárd, a makóinak 207 millió forint volt egy évvel ezelőtt a szállítói tartozása. A javulás annak is köszönhető, hogy decemberben és januárban két részletben kapott konszolidációt minden egyes intézmény. Ez a szegedi klinikák esetében nagyjából 1,7 milliárd, a makói kórház esetében pedig 60,5 millió forint volt – értesült a lap, amely a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetből és a szentesi Dr. Bugyi István Kórházból nem kapott tájékoztatást az adósságállományról, így csak arról számolt be, hogy egy évvel ezelőtt a vásárhelyi intézménynek júliusban 240 millió forintnyi lejárt tartozása volt, novemberben már csak „több mint 100 millióról" beszélt Kallai Árpád főigazgató. Szentesen év közepén 363, év végére 571 millió forintra rúgott csak a lejárt, vagyis határidőn túli szállítói hitelállomány.