• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bérrendezés: örvendő orvosok, bosszús ápolók

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Soha nem láttak még akkora összeget a hónap elején számlájukon az orvosok, mint pénteken.

Megkapták az első megemelt fizetésüket és a többletet hét hónapra visszamenőleg. Az ápolók között azonban feszültséget okozott a bérrendezés: a diplomások bérét jóval kevesebbel emelték, mint középfokú végzettséggel rendelkező kollégáikét – írja a Délmagyar – online.

Jól indult ma a napjuk az orvosoknak: megérkezett a fizetésük, amely ettől a hónaptól jóval magasabb, mint korábban, megkapták ugyanis az ígért béremelést. Mint azt korábban megírtuk, azon közalkalmazott vagy állami tulajdonú gazdasági társaságban alkalmazott orvosoknak, akik bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kerestek, bruttó 65 ezer 823 forinttal lett több a fizetésük. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű volt a béremelés. Tegnap különösen nagy összeg érkezett a számlákra, az emelés ugyanis január elsejétől visszamenőleg érvényes.

Nagyjából kéthavi fizetésemet kaptam most meg – mondta Késmárky Klára, aki szakorvosjelöltként eddig 136 ezer forintos alapbérért dolgozott havi 240-260 órát. Igaz, ebben benne vannak az ügyeletek is – ezzel és a pótlékkal nagyjából 200 ezer forintra tudta feltornászni fizetését. Mostantól pluszmunka nélkül is többet tud hazavinni havonta. A hozzá hasonló pályakezdők számára volt a legjelentősebb a bérrendezés, ők kapták a legnagyobb arányú emelést.

Pető Zoltán egyetemi docens azt emelte ki: örül, hogy sikerült elérni, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben végül az oktató orvosokat sem hagyták ki a bérrendezésből. A tanársegédek, adjunktusok, docensek és professzorok egyetemi oktatói munkakörben, ennek megfelelően pedig oktatói bértáblán vannak.

Ezt azonban nem módosította volna az új törvény, hiszen „orvos" munkakörről beszélt. A lobbizás azonban eredményes volt, így ők is magasabb fizetést vihetnek haza péntek óta.
Akiket viszont hidegzuhanyként ért a tegnapi fizetés, azok az ápolók. A diplomás szakdolgozók ugyanis csupán 1-2 ezer forintos béremelést kaptak, míg OKJ-s végzettségű társaik több mint 31 ezer forinttal vihetnek többet haza. Ennek oka, hogy a törvény tételesen felsorolja, hogy kit minősít egészségügyi dolgozónak. Mivel az ápolói végzettség nem kötött diplomához, a felsőfokú képzettségűek kimaradtak ebből. Hasonlóan jártak a gazdasági nővérek és az adminisztrátorok is: bár ugyanazt a feladatot végzik, mint az orvosírnokok, utóbbiak kaptak fizetésemelést, előbbiek nem.

Nem erre számítottunk – fogalmazott elkeseredetten egy neve elhallgatását kérő főnővér, eli elmondta, egy 25-30 éve dolgozó diplomás mostantól közel annyit keres, mint egy OKJ-s végzettségű, mindössze 15 éve a pályán lévő kollegája. Ebből pedig komoly bérfeszültségek alakultak ki. Hét hónapra visszamenőleg kaptam most 14 ezer 600 forintot. Azt gondolom, mindenki, aki diplomás, azért tanul, hogy többet keressen. Ez most úgy tűnik, nagyon nem jött be.

Az érintettek örültek a bérrendezésnek, amely végül attól függetlenül megvalósult, hogy a mai napig nem lehet tudni, honnan van és lesz rá fedezet. Azt azonban kiemelték, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy megállítsa az orvosok elvándorlását. Első lépésként elfogadható, de mindenképpen egy folyamat kezdetét kell jelentse. Hangsúlyozták azt is: ez a pluszpénz nem alapbérüket emeli, hiszen illetménypótlékként számolják, vagyis az ügyeletért és túlóráért ezután is nagyjából ezerforintos órabért kapnak majd, mint eddig.