• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs szó elbocsátásokról a PTE-n

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

Több mint 1700 diákkal kevesebb kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly ilyenkor.

Bő egy hete már ismertek a felvételi pontszámok, s immár azt is tudjuk, hány új diákja lesz a Pécsi Tudományegyetemnek. A létszámcsökkenésre pedig válaszlépéseket kell tenni. Több mint 1700 diákkal kevesebb kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly ilyenkor. Hogy ez jelentős visszaesés, az nem kérdéses, s hogy ennek következményei is lesznek, az is egyértelmű – ám hogy milyen jellegűek, az még alakulóban van – olvasható a Dunántúli Napló – online oldalán.

Le kell szögeznem rögtön az elején, hogy rövid távon semmi nem változik amiatt, hogy kevesebb lesz az elsős az intézményben – nyilatkozta dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Egyébként a diákok számának csökkenése önmagában nem meglepő, hiszen az új felsőoktatási törvény változtatásai sokakat eltántorítottak a továbbtanulástól. Persze örültünk volna, ha csak minimálisan változik a jelentkezők, illetve a felvettek száma, de ennek őszintén szólva nem volt realitása – tette hozzá a rektor.

A kevesebb diák nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy kevesebb normatív támogatást kap a Pécsi Tudományegyetem az államtól. Ha pedig kevesebb a befolyó pénz, akkor szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. A piac törvényei szerint ilyenkor a legegyszerűbb megoldás az elbocsátás.

Ez igaz, ám szó sincsen arról, hogy bármiféle egyértelmű reláció felállítható, azaz, mondjuk száz kieső diákként egy állást meg kellene szüntetnünk – cáfolta felvetésünket a pécsi egyetem rektora. Az intézményfejlesztési tervünket már korábban elfogadtuk, abban szerepel a tantárgy- és szak-konszolidáció – mondta a rektor, aki így folytatta: azaz határozott elképzelésünk, hogy megszüntetjük a párhuzamosságokat: egy tantárgyat a Pécsi Tudományegyetemen egyetlen helyen kell oktatni. Ha ebben történik előrelépés, akkor máris előrébb leszünk. Bódis József hozzáfűzte azt is: a jelentős létszámcsökkenésre már előre felkészült az intézmény, hiszen amint nyilvánossá váltak a kormányzat tervei a felsőoktatás átalakításáról, azonnal lehetett tudni, hogy mely karok fogják ezt leginkább megszenvedni a változásokat.

A számokat böngészve egyértelműen látszik, hogy az általános visszaesés mellett két nyertes is van – az orvosi és a művészeti képzésben ugyanis tavalyhoz képest több diákot sikerült felvenni.

Az ellenpólust a szekszárdi kar és a FEEK jelenti – itt jelentős a visszaesés tavalyhoz képest. Valamelyest talán meglepő bölcsészkar jó szereplése: minimális ugyanis a visszaesés ahhoz képest, hogy a nem is annyira burkolt kormányzati szándék ennek a képzésnek az ellehetetlenítése is volt.

Ahogy a fentiekben is utaltunk rá, a Pécsi Tudományegyetemnek több válasza is van a kialakult helyzetre – írja a lap. Bódis József rektor ezek közül a tantárgy-konszolidációt említette – úgy tudjuk, ezen felül az egyetem ingatlan-portfoliója is kínál mozgásteret, hiszen a PTE több olyan épülettel is rendelkezik, amelyeknek funkciója lényegesen csökkent az elmúlt években (köszönhetően például a Tudásközpontnak, vagy éppen a Szentágothai Kutatóközpontnak).

A külföldi hallgatók oktatásában szintén vannak még tartalékok. Jelenleg ebben az Általános Orvostudományi Kar jár az élen, ezen intézmény immár évek óta fel is tölti a külföldieknek fenntartott helyeket. Az egyetem egyéb karai szinte kivétel nélkül eddig még visszafogottan viszonyultak a külföldi diákokhoz (bár idegen nyelvű képzést azért több helyen is találunk) – meglehet, hogy a közeljövő ebben is változást hoz majd.