• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Betegbeutalás: Békés megyében alig van változás

Lapszemle Forrás: Békés Megyei Hírlap

Az ágyszám-csökkentés a kézsebészeti és a szájsebészeti osztályt érinti.

Július elsejével új betegbeutalási rendszert vezetett be a szaktárca a fekvőbeteg-ellátásban, ám ez Békés megyében nem okoz fennakadást. A Réthy Pál kórház–rendelőintézetben a fekvőbeteg-ellátás — 15 ággyal kevesebbel — 504 ágyon folyik — tájékoztatott dr. Nédó Erika orvosigazgató. Elmondta, ez a csökkentés a kézsebészeti és a szájsebészeti osztályokat érinti, így az ilyen típusú problémával hozzájuk forduló betegek ellátása járóbeteg-szakellátás és egynapos sebészeti ellátás keretében történik – olvasható a Békés Megyei Hírlap – online oldalán.
Intézményünk progresszivitási besorolásában lényeges változás nem történt. A legtöbb szakma esetében II. szinttel rendelkezünk, két szakma esetében — endokrinológia, diabetológia és mozgásszervi rehabilitáció — pedig a legmagasabb kategóriájú, III. szintet kaptuk — emelte ki dr. Nédó Erika.

Változott viszont a beutalási rend. Továbbra is fennáll az a lehetőség, hogy a szolgáltatók fogadják a területileg nem hozzájuk tartozó betegeket. A július elseje előtt kiállított beutalókra még a régi szabályok vonatkoznak, azonban a július elseje utániaknak már meg kell felelniük a jogszabályi előírásoknak. Így a beutaló 90 napos érvényességgel bír és a tartalmi követelményei is bővültek.
Osztálybezárás nem lesz a gyulai Pándy Kálmán kórházban sem, sőt, a szakmai specialitások miatt bővül az osztályok száma. Például az eddigi belgyógyászat helyett külön hematológia, endokrinológia, nefrológia, angiológia, kardiológia, gasztroenterológia osztályokat alakítanak ki. A kórház szakmai struktúrája és progresszivitási szintjei kis mértékben változtak – közölte dr. Kovács József főigazgató.

A területi ellátási kötelezettségeket feltüntető honlapon egyébiránt olvasóink részletesen tájékozódhatnak a változtatásokról.
Az orosházi kórházban alig van átalakítás, minden olyan szakág, amely eddig működött, továbbra is megmarad — nyilatkozta dr. Kalmár Mihály kórházigazgató.

Az egyetlen változás, hogy aktív szemészeti ágyaink megszűntek, azokat a betegeket, akiket több napra kellene tehát befektetni, a jövőben nem tudjuk ellátni. Ugyanakkor egynapos szemészeti műtéteket továbbra is végzünk, és hozzá kell tenni, hogy a szemészeti műtéteknek mintegy 80 %-a ilyen — tette hozzá az intézmény vezetője.