• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fejfájást okoz a milliárdos adósság

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Igyekezett előre felkészülni a betegellátási rend változásaira a budapesti Péterfy utcai kórház.

A Péterfy utcai kórházban egyelőre nincs fennakadás az új rendszer bevezetése miatt, a háziorvosokat idejében tájékoztatták – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Több szakmában rengeteg új beteg gyógyítását írja elő a júliustól életbe lépett beutalási rend a budapesti Péterfy utcai kórház számára. Így például a legbonyolultabb, hármas szintű ellátást igénylő urológiai bajok esetében már több mint kétmillió ember tartozik ide, szemben a korábbi százötvenezerrel. Ez a negyvenágyasra bővült osztály százszázalékos terhelését jelenti majd, ha az átmeneti időszak után „beáll" az új struktúra.

Sásdi Antal főigazgató szerint azonban el tudják látni a feladatot, azért is, mert már korábban felkészültek rá. Mivel a sebészeti osztály kapacitásainak egy része a Bajcsy-kórházba került át, a „maradék" tizenöttel erősítették meg a kisműtétes szakmának minősülő urológiát. A főigazgató – mint lapunknak elmondta – arra számít, hogy ezzel a két szakág – immár egy légtérben – erősíti egymást. Létrehoztak egy központi műtőt is, az utolsó simításokkal a napokban végeztek. Huszonöt százalékkal növekedett az ellátási terület a traumatológia egyszerűbb, egyes szintjén, amelyben a Péterfy immár több mint nyolcszázezer lakosért felel.

Hármas szintű ellátásra is az eddiginél többen, csaknem kétmillióan érkezhetnek ide. A lehetőség alapos kihasználása kézenfekvő, mert a kórház baleseti központja korábban önálló, országos intézet volt, a hagyományokat pedig sikerült folytatni. Az új rendben az ágyak száma 300-ra gyarapodott növekedett, a központ pedig a hét minden napján ad ügyeletet csaknem húsz orvossal. Megszűnt viszont a szívbetegek itteni gyógyítása, a munkát részben a Honvédkórház, részben a Bajcsy-kórház vette át, de rehabilitációs feladatot változatlanul ellát a Péterfy is.

Maradtak azonban szűkebb területek is. A gyermekek fül-orr-gégészeti ellátásában csak a főváros XV. kerülete tartozik ide, miközben az itteni, VII. kerületi gyermekekkel baj esetén a Heim Pál kórházat kell felkeresni. A kórháznak kicsi a területe a krónikus belgyógyászatban is, csupán négy kerületből, illetve négy Budapest környéki településről fogad pácienseket. Az új rendre való átálláshoz országosan néhány hetet biztosított az egészségügyi államtitkárság, a Péterfyben egyelőre nincs fennakadás.

A főigazgató „önszorgalomból" a hatóságokat is megelőzte azzal, hogy még az előző hónap végén körlevelet küldött az érintett háziorvosoknak az új területi beosztásról. A várható „roham" miatt elrendelte azt is, hogy belgyógyászati ellátásra június 20. után már nem lehet előjegyzést felvenni. Fejfájást okoz viszont az, hogy az intézmény adóssága már kétmilliárd forint közelében jár. Ezt a bajt egyelőre nem lehet orvosolni. Azonban Sásdi Antal – hogy forrást kaphasson – szeretné tárgyalási „helyzetbe hozni magát".