• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Betegek tesztelhetik a szakrendelőket - próbaképpen

Lapszemle 2020.08.04 Forrás: nepszava.hu
Betegek tesztelhetik a szakrendelőket - próbaképpen

A szállásfoglalásnál vagy a webáruházaknál jól bevált online értékelések akár az egészségügyben is szemléletváltást hozhatnának.

Egyelőre próbaüzemben, de elkezdte az egészségügyi ellátórendszer értékelését a Jobbulást! Alapítvány: nyolc szakrendelőben kérik arra a betegeket, hogy a vizsgálatok után számoljanak be tapasztalataikról. A civil szervezet közelmúltban létrehozott internetes oldalán egyebek mellett arra válaszolhatnak a páciensek: Mennyire bántak velük tisztelettel? Kaptak-e megfelelő tájékoztatást az ellátásukról? Bevonta-e őket az orvos a terápiájukkal kapcsolatos döntésekbe? Volt-e szappan, WC-papír a mosdóban? Ajánlanák-e az adott szakrendelést barátaiknak, ismerőseiknek? - írja a Népszava online

A felmérést indító civil szervezet – amelyet két orvos, Pákó Judit és Hegedűs Zsolt, valamint Kalmár István informatikus, egészségügyi menedzser alapított két éve – célja, hogy a felméréssel hozzájárulhasson az ellátás minőségének javításához. Pákó Judit, az alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak úgy fogalmazott: a szállásfoglalásnál vagy a webáruházaknál jól bevált online értékelések akár az egészségügyben is szemléletváltást hozhatnának. Épp ezért az értékelhető intézmények körét az ősztől jelentősen bővítik, októbertől már az összes hazai szolgáltató, így már a kórházak is értékelhetővé válnak portáljukon. A felmérés készítői később a kérdések körét is kibővítenék. Míg most a betegek csak általános kérdésekre válaszolhatnak, később a gyógyítás minőségét is értékeltetnék velük.

A teszt próbaüzemében részt vevő nyolc szakrendelő egyike a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat, amely nem először méreti meg magát: tavaly minden rendelőnél elhelyeztek egy olyan képernyőt, amelyen mosolygós és szomorú hangulatjelekkel értékelhették az ellátást a betegek. Czermann Imre, a szakrendelő igazgatója szerint a visszajelzésekből kiderült például, hogy a betegek azt viselik a legnehezebben, ha az orvos elkésik a rendelésről. Épp ezért, amikor kiderült, hogy egyik szakorvosuk rendszeresen később ér át a szakrendelőbe a kórházi teendői miatt – amit a betegek szóvá is tettek –, a rendelést egy órával későbbre tolták. A páciensek visszajelzései megerősítették azt is, hogy sokszor a tájékoztatás is elég a betegek nyugalmához. Ha például „megcsúszik” egy kezelés, mert mondjuk kórházi ellátást kell megszervezni valakinek, akkor erről rögtön tájékoztatják a kint várakozókat. – Ha a betegek látják, hogy gyorsan, gördülékenyen megy a munka, akkor türelmesen várakoznak. Ha viszont azt gondolják, hogy a zárt ajtó mögött csak kávéznak, akkor feszültté válnak – fogalmazott Czermann Imre. 

Legolvasottabb cikkeink