• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beteggyilkos gyógyszerpolitika

Lapszemle Forrás: Népszava

Betegek ezrei kerülhetnek közvetlen életveszélybe, miután az Orbán-kormány a gyógyszerkassza újabb megszorítását rendelte el.

A keddi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat a 2012-13-as költségvetési hiánycél biztosításához szükséges további intézkedésekről címmel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert és Matolcsy György nemzetgazdasági tárcavezetőt kérte fel, hogy február 29-ig tegyenek javaslatot a gyógyszerár-támogatások idei csökkentésére, sőt, a Széll Kálmán Tervben bejelentett megszorításokon felül március közepéig dolgozzanak ki ötleteket további megtakarítási intézkedésekre is – idézi a Népszava.

A brutális megszorításhoz már hetek óta készülnek az "intézkedési tervek", melyek megvalósítása már tagadhatatlanul a betegek pénztárcáját sújtja majd. Felmerült ugyanis, hogy a jelenleg 100 %-os ártámogatásban részesülő készítmények kiváltásakor fizetendő 300 forintos dobozdíjat emeljék meg, de az úgynevezett egészségügyi rendelkezésre kiemelt 90, 70, 50 %-os ártámogatás 5-10 %-os, valamint a normatív, 80, 55, illetve 25 %-os támogatási kulcsok csökkentése, sőt bizonyos esetekben akár megszüntetése is tervek között szerepel.

A forráskivonás nemcsak a lakosság számára "egészségkárosító", de veszélyezteti a gyógyszergyártók, -forgalmazók, valamint a patikák életben maradását is. A hírre reagálva éppen ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) közölte: a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

A tartósan gyógyszerszedésre szorulók is érezhették a már korábbi megszorítást, és beigazolódni látszódnak azok a jóslatok, melyek a 20 százalékos gyártói különadó mellett kivonuló, csődöt jelentő gyógyszergyártókról szóltak. Bizonytalanná vált a mintegy 34 ezer gyógyszeripari dolgozó munkahelye, az ártámogatások kivonása miatt pedig az amúgy is sokszor csődhelyzetben lévő patikák bevételei is drámaian csökkennek, miközben az egekbe szökő árak miatt – egy reprezentatív felmérés szerint – több mint 750 ezren már nem tudják kiváltani a nekik felírt recepteket.