• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Élő medvék epéjét használja a gyógyszergyártó

Lapszemle Forrás: HVG Online

A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga.

Több mint száz újságírót volt kénytelen a területére engedni az a kelet-kínai gyógyszeripari vállalat, amely epét vesz le élő medvékből, és emiatt riporterek és állatvédők támadásainak kereszttüzében áll – idézi az MTI-t a HVG Online.

A szóban forgó vállalat Fucsien tartományi medvefarmján jelenleg mintegy 600 állat található, az állatok száma évente több mint 100 boccsal nő. A szakemberek szerdán élőben mutatták be, hogyan is vonják ki az értékes gyógyszeralapanyagot a medvéből.
A Kujcsentang nevű vállalatról azóta jelennek meg kritikus írások, hogy bejelentette elsődleges tőzsdei kibocsátásának (IPO) tervét hetekkel ezelőtt. Ennek hallatán állatvédők arra következtettek, hogy a cég bővíteni kívánja epegyűjtő tevékenységét, amit a cég egyébként maga is megerősített. A befolyó tőke függvényében az állatok számát 1200-ra szeretnék növelni, ami azt jelenti, hogy epetermelő kapacitásukat 4 tonnára emelhetnék.

A cégnek egyébként épp egy évvel ezelőtt már az első tőzsdére kerülési kísérlete - hasonló bírálatok miatt - kudarccal végződött, s az interneten most is sokan a megakadályozására hívnak fel.
Más szakemberek az eset kapcsán a hagyományos kínai gyógyászat és gyógyszeripar védelmére keltek, mondván a medveepe gyógyászati értékét tekintve nem helyettesíthető.

A közelmúltban a tradicionális kínai gyógyászat szakmai szövetsége tartott ez ügyben tájékoztatót azzal a céllal, hogy igazolják: a medvéken végzett beavatkozás nem okoz fájdalmat.
A kínai internetezők tömegesen vonták azonnal kétségbe, hogy Fang valóban a medve helyébe tudja képzelni magát, mások profitéhséggel vádolták a vállalatot, megint mások csak egyszerűen az "embertelen" beavatkozás miatt háborodtak fel.

Kínában 68 hivatalosan működtetett medvefarm létezik, területükön 10 ezer állattal. Közülük 6-8000 egyed van 3 év és 100 kilogramm súly felett, ezek alkalmasak az epe kivonására. A medveepe közel 3000 éve olyan hagyományos kínai gyógyszerek alapanyaga, amelyekkel szem- és májbetegségeket kezelnek; méreghajtó és lázcsillapító hatása van.