• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Beton váltja a vodka-tonikot

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Tervezik, hogy alkoholtartalmú italokat csak meghatározott helyeken, külön engedélyhez kötve lehessen árusítani.

Európában a magyarok a legnagyobb ivók közé tartoznak az alkohol terén – tájékoztat a Népszabadság. A túlzott alkoholfogyasztás egyre jellemzőbb a fiatalokra, amely a fejlett világban mindenütt megfigyelhető jelenség. A korai halálozások hátterében megtalálható az alkohol.


Magyarországon az alkoholbetegek száma egymillióra tehető. Az egészségügyi világszervezet (WHO) a napokban arra szólította fel a tagországokat, hogy egységesítsék az alkoholstratégiájukat. A WHO különösen a fiatalkorúak körében növekvő alkoholfogyasztást tartja aggasztónak, és a lehető legteljesebb mértékben távol tartaná az alkoholt a terhes nőktől.


Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke szerint az alkoholfogyasztás visszaszorításához kemény intézkedések kellenek. Tervezik, hogy alkoholtartalmú italokat csak meghatározott helyeken, külön engedélyhez kötve lehessen árusítani, így az önkiszolgáló boltok polcairól, a büfékből, a pályaudvarokról és a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekről kitiltanák a tömény szeszt. 21 éves kor alatt nem lehetne alkoholt venni. Növelnék az alkohol jövedéki adóját, az ittas vezetők ellen a hatóságok keményebben lépnének fel. Szóba került, hogy a kocsit vennék zár alá.

Kökény szerint ehhez arra lenne szükség, hogy az alkohol és a drog elleni fellépés valamennyi eszköze egy kézbe kerüljön. A kulturált szeszfogyasztás ellen senki nem akar fellépni, de a mértéktelen fogyasztást, a pancsolt italok árusítását korlátoznák. A napokban Debrecenben rendeltek el éjszakai alkoholárusítási tilalmat. Korábban Budapesten a VI. és a VII. kerületben, továbbá a Ferencvárosban, Kispesten és Rákospalotán is korlátozták az éjszakai alkoholforgalmazást.


Jelképes pohárköszöntő
Szlovákiában tavalyi adatok szerint a középiskolások 48,2 százaléka fogyasztott rendszeresen szeszes italt. A korosztály több mint 6 százaléka alkoholista, kórházi vagy pszichiátriai kezelésre szorul. A pozsonyi törvényhozás elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint a tizenöt évnél fiatalabbak este kilenc után csak a szüleik kíséretében tartózkodhatnak olyan helyen, ahol alkoholt árulnak. A 18 évesnél fiatalabbak nem fogyaszthatnak szeszes italt sem nyilvános helyen, sem odahaza.

Ha mégis megteszik, akkor az iskolaigazgatók, pedagógusok, rendőrök és orvosok kötelessége jelenteni az illetékes önkormányzatnak, amely megbüntetheti a szülőket. A jogszabály egyetlen kivételt engedélyez: a jelképes pohárköszöntőt, amikor a fiatalkorúak is szájukhoz emelhetik a boros vagy a pezsgős-, esetleg a konyakospoharat.