• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bevezetnék a fizetős kezelést a kapuvári kórházban

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Állami fenntartásban is életképes a kapuvári Lumniczer-kórház.

Az intézménynek nincs tartozása, emelkedik a dolgozók száma és a nemrég fejlesztett angiológia viszi a hátán a nagy múltú kórházat. Akár az állami kórház mintaintézménye is lehetne a 2012 májusával államosított kapuvári Lumniczer-kórház. Az intézmény egyre növekvő munkatársi gárdával, adósság nélkül és szinte teljes kihasználtsággal működik. A kórház védjegye az elmúlt években közel egymilliárdból felújított érrehabilitációs (angiológiai) osztály, ahol teljes kihasználtsággal, egyéves várakozási idővel (800–900 beteg) dolgoznak a szakemberek – írja a kisalfold.hu portálja.

A kórház 2012. május eleje óta állami finanszírozásban működik. Előtte a fejlesztés önkormányzati feladat volt – húzta alá dr. Benedek Zoltán főigazgató. Az intézményben napjainkban 298 munkatárssal dolgoznak. Ez több, mint az előző években. Fontos, hogy sem beszállítói, sem egyéb tartozása nincs a kórháznak. De azt hozzá kell tennem, hogy a megnövekedett bérköltség már a költségvetésünk 65–70 százalékánál jár, s ez kritikus szintnek mondható – mondta Benedek főigazgató. Adósság nélkül még csak-csak ellennének, de jó munkájuk többször ütközik falakba azon jogszabályok miatt, melyeket Kapuváron – jó anyagi helyzetük ellenére – megszorításként érzékelnek. Ilyen a jutalmazás vagy a beszerzések rugalmasabb kezelése.

Beruházásaink még az átvétel előtt indultak. Ilyen többek közt a hátsó irodasor 100 milliós felújítása, a 8 milliós gép- és műszerbeszerzés már állami támogatottságú. Napjainkban két (53 és 124 milliós) pályázatunk is fut, ugyancsak az átvétel előttről. Ezek a szakképzésről és szemléletformáló életmódprogramokról szólnak.

Járóbeteg-ellátó központunk 30 szakmájában mindenhol szakorvosok dolgoznak. Szintén jól állunk az egynapos sebészeten és az angiológián is. A belgyógyászaton van némi orvoshiány – folytatta dr. Benedek Zoltán, hozzátéve azt is, hogy az orvosok átlagéletkora magas, ami pár éven belül szakorvos-ellátottsági gondokat okozhat. Az életpályamodell mielőbbi bevezetésében Kapuvár is hatványozottan érdekelt – vélekedett a szakember. A Lumniczerben szakdolgozói és ápolói hiány egyelőre nincs. A kórház kihasználtsága szinte teljes. A fekvőbeteg-osztály 278 ágyából 86 a pszichiátrián (95 százalék), 58 a krónikus belgyógyászaton (100) és 134 az angiológián (100) „dolgozik". Utóbbit a kórház védjegyének is nevezte az igazgató. Mint mondta, közel egyéves várólistájukon 800–900 beteg vár a híres kezelésre. Beszédes adat, hogy 2007-től napjainkig több mint tízezer embert kezeltek Kapuváron.

Az önkormányzattal karöltve keressük annak lehetőségét, hogy az osztály személyi és tárgyi állományával a fizetős betegek piacán is megjelenjünk, ezen ellátást a délutáni „műszakban" tudná a kórház elvégezni. Úgynevezett egynapos sebészetük évi 800 műtétet végez a hét két napján, a finanszírozás bővülésével ez a szám is növelhető lenne. Ugyancsak népszerű az úgynevezett nappali kórházuk is, ahol a betegek a jobbára infúziós ellátás után hazamehetnek. Ezt Kapuváron napi 30–40-en veszik igénybe az intézmény tíz ilyen ágyán – húzta alá a főigazgató. Az államosítás óta megnőttek az adminisztrációs feladataink. Reményeim szerint ezen átmeneti nehézség után az intézmények a későbbiekben visszakaphatják e téren önállóságukat – fogalmazott dr. Benedek Zoltán.