• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rövidesen itthon is végeznek tüdőtranszplantációt

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Fél éven belül – a transzplantációs műtétek közül utolsóként – itthon is elérhetővé válik a beavatkozás.

Hamarosan már nem kell Ausztriába menniük azoknak, akik tüdőtranszplantációra szorulnak. A bécsi központban évente 15–20 magyar beteget operálnak meg, ami azonban lényegesen kevesebb, mint amennyire szükség lenne – írja a Magyar Nemzet.

Itthon akár fél éven belül elkezdhetik a tüdőtranszplantációs műtéteket, így a betegeket már nem kell Bécsbe küldeni a beavatkozásra – osztotta meg a hírt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikájának igazgatója egy múlt heti konferencián. Tájékoztatása szerint az átültetést az onkológiai és a szív- és érsebészeti intézet bázisán végzik majd, ahol várhatóan évente húsz beteget operálnak meg.

A tüdőátültetés hazai feltételeinek megteremtését a szakma és a társadalom egyaránt nagyon várja, itthon a szervtranszplantációs beavatkozások közül ez indul el utolsóként. Az életmentő műtétet 1996 óta a Bécsi Egyetem Mellkassebészeti Tanszékén többek között magyar szakemberek végzik. Az Országos Vérellátó Szolgálat 1996 és 2012 között összesen 298 tüdőkivételt dokumentált, és ezzel egyidejűleg 128 volt az átültetések száma. Tavaly 28-an kaptak tüdőt Bécsben magyar donortól, az idén pedig ez idáig 18 beültetésről jelentett a szervezet. Jelenleg kilencen várnak a beavatkozásra.

Magyarországhoz hasonlóan Ausztria is az Eurotransplant tagja, és a nemzetközi szervelosztó hálózatban alapelv, hogy átültetésre alkalmas szerv nem veszhet el. Így ha valamely tagállamban nincs a donorszervre alkalmas recipiens (szervátültetésre váró beteg), akkor azt egy másik országban ültetik be. Természetesen ez fordítva is érvényesül, ennek következtében az elmúlt tíz évben a Bécsben transzplantált magyar betegek fele is más tagországból kapott új tüdőt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Lang György professzor, aki jelenleg a bécsi tüdőtranszplantáló csapatot erősíti. A szakember hangsúlyozta, a műtéti beavatkozásnak jelentős technikai feltételei vannak, és a beteggondozás jóval több mindent igényel és összetettebb, mint a többi transzplantáció esetében.