• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Bókaysnak lenni sajátos szemlélet

Lapszemle 2019.08.06 Forrás: magyarnemzet.hu
Bókaysnak lenni sajátos szemlélet

Ami viszont nem változott, az a hírnév, amit az első magyar gyermekkórház a csaknem kétszáz esztendő alatt is megőrzött.

A napokban ünnepli fennállásának 180. évfordulóját Magyarország első, a kontinens negyedik gyermekkórháza. Az 1839. augusztus 15-én megnyílt intézményt többféleképpen nevezték és többször is költözött, de bármilyen viharos is volt körülötte a történelem, orvosai egyetlen napig sem hagytak fel a kis betegek gyógyításával - írta riportjában a magyarnemzet.hu.

A Bókay utcai épület ódon hangulatban meghagyott, mégis gyönyörűen felújított aulájában egy hatalmas lépcsőházi üvegablak fogadja az érkezőt, amin szó szerint megelevenedik a múlt. Az első kazettában az alapítás dátuma, 1839, amikor – Párizs, Szentpétervár és Bécs után – Európában a negyedikként gyermekkórház nyílt a magyar fővárosban.

Schöpf-Merei, Bókai János és ifj. Bókay János a magyarországi gyermekgyógyászat meghatározó szereplői, akik nemcsak megalapozták, illetve biztosították az első magyarországi gyermekkórház hosszú távú működését, de szakmai, tudományos szempontból is úttörői voltak. Schöpf-Merei, aki elsőként írt gyermekgyógyászati tankönyvet, jelentős sebészeti beavatkozásokat végzett, és az első hazai gyermekkori altatás is az ő nevéhez fűződik.

Ilyen elődök nyomdokain haladni nem kis feladat, de mint az intézmény jelenlegi igazgatója, Szabó Attila professzor fogalmaz, a múlt nem csupán kötelez, de egy nagyon komoly alapot is biztosít.

Az itt dolgozók generációról generációra adják át egymásnak azt a tudást, hozzáállást, amivel 180 éve igyekeznek dolgozni. Nagy valószínűséggel ennek is köszönhető, hogy az egészségügy egészére jellemző, főleg az ápolók körében tapasztalható munkaerőhiány itt nem érződik annyira erősen, a szakorvosjelöltek körében pedig sokszoros náluk a túljelentkezés.

– Bókaysnak lenni sajátos szemlélet – emeli ki a professzor. – Itt egyáltalán nem gond, hogy késő éjjel az ügyeletes felhív egy kollégát konzíliumra, nálunk nagyon is él az egymással szembeni kollegialitás, segítőkészség.

A mi működésünk azt is jelenti, hogy egységében – mai szóhasználattal élve holisztikus szemléletben – kezeljük a gyerekeket, beleértve szükség szerint a család pszichés-szociális támogatását is. Klinika lévén csaknem a teljes gyermekgyógyászati háttér rendelkezésünkre áll, és percek alatt összehozható olyan csapat, ami nem egy szervet, egy betegséget tud csak kezelni, hanem egységében képes látni az egész gyereket – avat be a részletekbe az igazgató. A klinika sok területen regionális, illetve országos központként működik, és több speciális ellátási formát is csak itt végeznek az országban. Az egyik a vese-, a máj- és a tüdőtranszplantált gyerekek elő- és utógondozása, de itt foglalkoznak az összes, nem vírusos eredetű májbeteg gyermekkel is. Az országban már csak a klinikán működik kifejezetten gyermek-művese­ellátás. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink