• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Borsodban folytatódik az Orbán-kormány ügyeleti rendszer reformja

Lapszemle Frissítve 2023.03.07 Forrás: nepszava.hu
Borsodban folytatódik az Orbán-kormány ügyeleti rendszer reformja

Ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, irányítja ezt a szolgáltatást. Reagált az OMSZ.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folytatódik áprilistól az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése – tudta meg a Népszava. Ez lesz a következő országrész, amelyben az Országos Mentőszolgálat szervezi, irányítja ezt a szolgáltatást. A megyében praktizáló háziorvosok „felkészítése” is megkezdődött.

Az előzetes tervek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen (közöttük városokban is) megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet. Így járna Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc.

Áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad Miskolcon, a megyei kórházban. Azaz a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd hozni hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8 és 22 óra között a gyerekeket- írta a lap.

Háziorvosi ügyelet 10 településen marad. Így Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben. Ezek közül éjszaka is felkereshető ügyeleti pontként (este tíz után) már nem fog üzemelni a sárospataki szakrendelő, illetve az edelényi kórház ügyeleti pontja - írták.

Pontosít az Országos Mentőszolgálat

A Népszava mai, „Borsodba is elér a „reform” c. cikke valótlanul állítja, hogy “Áprilistól mindössze egyetlen gyermekügyeleti pont marad Miskolcon, a megyei kórházban. Azaz a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd hozni hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8 és 22 óra között a gyerekeket.” Ezzel szándékosan azt a hamis látszatot igyekeznek kelteni, hogy a beteg gyermekek ellátatlanul maradhatnak.

A valóság ezzel szemben az, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján ezután is úgynevezett “vegyes ügyeletek” működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket.

Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is. Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek - írta helyreigazító közleményében az OMSZ.

Legolvasottabb cikkeink