• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Borús az égbolt a borítékipar fölött

Lapszemle 2021.02.15 Forrás: nepszava.hu
Borús az égbolt a borítékipar fölött

A jogszabály alapján nemcsak egészségügyi, hanem az egészségügyben dolgozók tartoznak a hatáskörünkbe.

Lábadozó nagybeteget, feszengő barátot, aggódó hozzátartozót alakító, és az ellátást borítékkal köszönő fedett nyomozók a kórházakban: ez a kép márciustól valósággá válhat. A bűncselekménnyé minősített hálapénz elleni hatékony fellépés másként nehezen képzelhető el. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) a megbízhatósági vizsgálat elrettentő erejében bízik. Nem kis fába vágják a fejszéjüket a védelmi tisztek, a hálapénz megcsontosodott népszokás. Egy gyengélkedő egészségügyben, korlátosan hozzáférhető minőségi ellátás mellett nem véletlenül hívják a félelem bérének. Csak most már az orvosok is félhetnek - írta a nepszava.hu.

Orvosok, ápolók lapozgatják ezekben a napokban az NVSZ „Hogyan mondjunk nemet?” című digitális brosúráját. A jó szándéka ellenére is a hetvenes évek képregényeit és hangvételét idéző korrupcióellenes útmutatót – azonos küldetésű tréning anyaga nyomán – közigazgatási, rendvédelmi dolgozóknak fejlesztették 2017-ben. Eddig jobbára papíralapon terjesztették.

A szolgálat az utóbbi napokban azzal került a hírekbe, hogy „hála­pénz-kommandóval készül csőbe húzni” a borítékot adó betegeket és az azt elfogadó orvosokat. Ezt a megközelítést kifejezetten elutasítja Váradi Piroska rendőr ezredes, az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának vezetője. „Csőbe azt lehet húzni, csapdába azt lehet csalni, kommandóval azt lehet letámadni, akikre vadászunk. De az integritásteszt, vagyis a megbízhatósági vizsgálat esetében erről szó nincsen – mondja Váradi Piroska. – Nem az a célunk, hogy valaki bűnbe essen, bűncselekményt kövessen el. Számunkra az a siker, ha a teszt nem feljelentéssel végződik, és később arról kap tájékoztatást az illető, hogy egy korábbi – pontosan nem feltárt időpontban történt – megbízhatósági vizsgálaton tisztességesen esett át.”

Az NVSZ állománya jelenleg az önkormányzati, állami egészségügyi intézmények, szervezetek szabályozóival, működésével ismerkedik. Feltérképezik és elemzik az egészségügy különféle területeinek, beosztásainak, munkaköreinek korrupciós kitettségét, és felkészítik a kollégáikat a feladatra. Nem csak a hálapénz lehet ugyanis egészségügyi korrupció.

„A jogszabály alapján nemcsak egészségügyi, hanem az egészségügyben dolgozók tartoznak a hatáskörünkbe. Szép számmal vannak ugyanis olyan, a gyógyítással közvetlenül nem összefüggő feladatok, ahol a vesztegetés megjelenhet, ráadásul vegytiszta, leplezetlen formában. Ilyen területen dolgoznak például az egészségügyi intézmények közbeszerzéssel foglalkozó munkatársai is” – emlékeztet Váradi Piroska. Hozzáteszi: ezt a feladatkört is érintheti a megbízhatósági vizsgálat. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink