• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Botoxszigorítás, mentős halottvizsgálat – új törvénytervek

Lapszemle 2023.03.25 Forrás: hvg.hu
Botoxszigorítás, mentős halottvizsgálat – új törvénytervek

"Gyáva a politika, hogy önmaga vállalja ezeknek a kisebb intézményeknek a bezárását vagy átalakítását, ezért odaadja az egyetemeknek".

Az új egészségügyi törvénycsomag szigorítaná az orvosi esztétikai beavatkozásokat, szűkítené az egészségügyben egyéni vállalkozóként dolgozók körét, viszont a mentőtiszteknek is lehetőséget adna arra, hogy halottvizsgálatot végezzenek. Szakértőkkel elemezte ki a hvg.hu, hogy észszerűek-e ezek az ötletek.

Kedden járt le a határideje az egészségügyi törvény módosításával kapcsolatos társadalmi egyeztetésnek, ez az a törvénytervezet, amelyről hétfőn megírtuk, hogy érintheti egyes kórházak ingatlanvagyonát, magánvállalkozóként dolgozó egészségügyi dolgozókat, de még a botoxkezeléseket is. Egészségügyi szakembereket kérdeztünk arról, hogy milyen kormányzati szándék húzódhat meg a javaslatcsomag egyes pontjai mögött.

Átalakíthatják a kisebb kórházakat

A 45 oldalas törvényjavaslat egyik fontos eleme, hogy bizonyos városi kórházakat a jövőben három egyetemi alapítvány fenntartásába adná át az állam, méghozzá tokkal-vonóval: az érintett intézményeknek át kell adniuk az ingatlanjaikat, ingóságaikat, adósságaikat, de még az esetleges hatósági engedélyek jogosultságait, és a kapcsolódó EU-s projektek jogait és kötelezettségeit is.

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap szerint csak azokat a kórházakat érinti mindez, amelyek olyan vármegyében találhatók, ahol „az egészégügyi felsőoktatási intézmény klinikai központja látja el a vármegyei irányító feladatokat”. Az indoklás szerint pedig minderre az egységes irányítás és az egészségügyi közfeladat ellátása miatt van szükség.

„Amennyire tudom, Mohácson és Szigetváron is nagyon komoly humánerőforrás-hiánnyal is küzdenek. Gyáva a politika arra, hogy önmaga vállalja ezeknek a kisebb intézményeknek a bezárását vagy átalakítását, ezért odaadja az egyetemeknek, akik majd lehet, hogy nem kórházként fogják a továbbiakban használni az épületeket” – mondta a hvg.hu-nak Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző, aki arra is rámutatott, hogy a megnevezett kórházak többsége kisebb kórház, kivéve a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházat.

...

Tovább szűkítik az egyéni vállalkozóként dolgozók lehetőségeit

Az illetékes tárca hozzá kíván nyúlni bizonyos szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységekhez is, amelyeket a jövőben nem lehetne egyéni vállalkozóként végezni. A 869003 szakmakódról van szó, amely érinti a foglalkozás terápia, beszédterápia, táplálkozásterápia végzését, a mentőápolókat, a fizikoterápia, az ergoterápia területén nyújtott szolgáltatást, a képalkotó diagnosztikai szolgáltatások értékelés nélküli végzését, az orvosi laboratóriumi asszisztensi tevékenységet, a mentő, betegszállító gépjármű és orvosi ügyeleti jármű sofőrjének tevékenységét és a közegészségügyi-járványügyi ellenőr munkáját.

Arról egyelőre nincsen szó, hogy mindezt a magánszektorban is megtiltanák-e, mindenesetre vélhetően ez ki fogja verni a biztosítékot az érintett szakemberek körében. A szakértők sem látják, hogy ezt a változtatást szakmailag mi indokolja, de valószínűsítik, hogy a törvényalkotó szeretné ezeket az egészségügyi dolgozókat is röghöz kötni és beterelni az állami intézmények alá. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink