• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Egyszerre visszaszorulóban és támadásban a félelmetes magyar kór

Lapszemle 2023.03.25 Forrás: infostart.hu - atv.hu
Egyszerre visszaszorulóban és támadásban a félelmetes magyar kór

Újra támad a tbc, Európa leginkább érintett országai Oroszország és Ukrajna.

Március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja. Magyarországon orvostörténeti siker, ahogyan a tbc terjedését sikerült megfékezni. Az 50-es években még mintegy 50 ezren betegedtek meg és 10 ezer ember halálát okozta a fertőzés, a 70-es évektől évente 10 százalékkal csökkent, mára pedig 400 alá szorult a megbetegedések száma - írja az infostart.hu.

A korábban morbus hungaricusnak (magyar kór) is nevezett betegség, amely az 50-es években még több tízezer fiatal életét követelte, mára egy ritka betegséggé szelídült. A korábbi évi 50 ezer helyett 2020-ban például mindössze 370 új megbetegedést regisztráltak Magyarországon; a betegek közül tizenhatan haltak meg.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerint kelet felől azonban újra támad a tbc. Mint mondta, azokban az országokban, ahol magas a tuberkulózisos megbetegedés gyakorisága, így például Ukrajnában, mindenképpen szükség van a fokozottabb figyelemre.

Bogos Krisztina szót ejtett az úgynevezett multirezisztens tuberkulózisról is (MDR-tbc): a betegség ilyetén formájában a kórokozó tulajdonképpen érzéketlen a hagyományos szerekre, tehát más típusú, hosszabb kezelést igényel. A tuberkulózis mára egy kezelhető betegség, de ahhoz, hogy ténylegesen gyógyíthatóvá váljon, időben kell felfedezni – hangsúlyozta a főigazgató. Ugyanis, ha későn fedezik fel, a tbc már olyan mértékben roncsolhatja a tüdőt, ami légzési elégtelenséghez vezet.

...

Figyelmeztetést adott ki a WHO is, mert újra terjedni kezdett a halálos betegség Európában. Az atv.hu cikke szerint az elsősorban a tüdőt károsító fertőző betegség 2021-ben már 27 300 ember halálát okozta Európában, míg 2020-ban ez a szám 27 000 körül volt. A kontinens leginkább érintett országai Oroszország és Ukrajna voltak, előbbiben nagyjából 4900, utóbbiban 3600 tuberkulózisos halálozást jegyeztek fel.

Az emelkedő számokat a WHO szerint részben az magyarázhatja, hogy a koronavírus-világjárvány alatti leállások miatt a tbc-s esetek diagnózisa sok esetben elmaradt. Ezenkívül növeli a tuberkulózisos halálozások számát az is, hogy egyre elterjedtebb a betegséget okozó baktérium gyógyszerrezisztens mutációja.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink