• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Búcsú a tb-rendszertől

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Napok óta nem cáfolt kormányzati terv: megszüntetnék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP).

Intézményi szinten is keresztet vethetünk a szolidaritáselvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes társadalombiztosításra – értékelte Garai István Levente azt a kiszivárgott, s napok óta nem cáfolt kormányzati tervet, mely szerint megszüntetnék az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP). Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint mindez annak a Fidesz-KDNP által két éve megkezdett folyamatnak a betetőzése, amellyel kétosztályossá – fizetős magánegészségüggyé, s egy szegényeknek szóló, teljesen elégtelen állami egészségügyi ellátása – alakították a rendszert, így „intézményesített népirtást készítettek elő" – olvasható a Népszava – online oldalán.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista tagja a Népszabadság minapi információira reagált. Eszerint a közszféra szűkítését célzó kormányzati elképzelések – amelyeket a kabinet állításával szemben nem az IMF állított feltételként a hiteltárgyalásokhoz – között felmerült, hogy a párhuzamos feladatokat ellátó háttérintézményekből ágazatonként csak egy maradjon. Így megszűnhetne például az OEP is.

Garai elmondta, a kormánypártok semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adtak ezekről a tervekről, de a fideszes jogalkotási módszerekbe könnyen beleillene, hogy egy salátatörvényből derüljön ki az OEP felszámolása. "Alkotmányos garancia ugyanis ma már nincs a társadalombiztosításra, a kormánynak semmiféle kötelezettsége nincs e rendszer fenntartására" – fűzte hozzá Garai.

A társadalombiztosító megszüntetése egyébként már korábban is felmerült, hiszen - mint arról korábban beszámoltunk – írja a lap - a fideszes Pósán László már 2010 áprilisában úgy nyilatkozott: az OEP bizonyos területeken túllép saját jogkörén, ezért újra fogják szabályozni az ellenőrző hatóságok feladatköreit. Azonban a párt választási programjában konkrétan szerepelt: "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elkötelezett a szolidaritási elvű, nemzeti kockázatközösségen alapuló, egységes biztosítási rendszer fenntartásában. Elkerülhetetlen egy beteg- és szolgáltatóbarát társadalombiztosítási rendszer kialakítása, ugyanakkor a biztosító ellenőrző szerepét is növelni kell". Ezzel szemben a kormányváltást követően a párt ebben a kérdésben (is) meggondolta magát, s – a közigazgatási reform keretén belül – az OEP és az ÁNTSZ regionális és helyi hivatalait megszüntették, s a megyei kormányhivatalokba integrálták őket - feladat- és hatásköreikkel együtt. Aztán az alkotmányozás során még ennél is tovább ment a Fidesz-KDNP, hiszen míg korábban az alkotmányban szerepelt, hogy az államnak kötelessége az egészségügyi ellátás megszervezése és finanszírozása, és ez a társadalombiztosítás útján történik - magyarán a járulék fejében ellátás jár az állampolgárnak - az új alaptörvényből minden, erre vonatkozó passzus kimaradt.

Ennek következményeként ma már nem is társadalombiztosítási járulékot, hanem szociális hozzájárulást fizetünk. Garai kiemelte: a 2012-es évi költségvetési törvényben, Rogán Antal fideszes frakcióvezető zárószavazás előtti javaslatára meg is szüntették a biztosításalapú egészségügyet, hiszen a munkaadói kötelezettségként befizetett 27%-os tb-járulékot átkeresztelték szociális hozzájárulássá, vagyis a járulék, amelyért cserébe járadék jár, mára adóra változott, amiért nem jár ellátás, az bármire fordítható az államkasszában. Az OEP megszüntetésének ágyazhatott meg az a "csel" is, amellyel a kormánytöbbség módosította az idei szja-törvény mellékletét, ennek értelmében pedig a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé vált, magyarul ösztönözték a magánegészségügyet – tette hozzá a szocialista képviselő. Összességében tehát nagyon is reális, hogy az Orbán-kormány áldozatává válik az OEP.

Legolvasottabb cikkeink