• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

12 hetes a nemlétező fogyatékos várólista

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Ha a magyar államon múlna, még ma is ellátatlanul szenvedne a fogyatékkal élő kislány.

Ha a magyar államon múlna, még ma is ellátatlanul, s mint kiderült, tályogos, gyulladt foggyökereitől szenvedne az a fogyatékkal élő kislány, akit végül magánellátásban, egy Németországban élő magyar házaspárnak köszönhetően operáltak meg, kéthónapnyi szenvedés után. A gyermek három fogát veszítette el, ám sorstársaira még ennél is súlyosabb egészségkárosodás várhat, hiszen hiába a panaszvizsgálatok, se felelős, se valódi jogorvoslat, se megfelelő ellátás nem „jár" a fogyatékkal élők számára hazánkban – olvasható a Népszava – online oldalán.

Ismét több mint egyhónapos előjegyzéssel adtak vizsgálati időpontot egy fogyatékos gyermeknek a magyar állami egészségügyben, tényleges fogászati ellátására pedig ki tudja, meddig kell még várni. Pedig az érintett kisfiúnak hamarabb is lehetne időpontja az arra kijelölt intézményben, miután egy október 30-ra tervezett beavatkozás elmarad – szögezi le a lap, amely beszámol arról is, ugyan magán-egészségügyi ellátásban, de végül megműtötték azt a fogyatékkal élő kislányt, akinek heteken át tartó kálváriájáról korábban oly sokat cikkeztek.

A lány édesanyja a lapnak elmondta: ha nem lehetett is volna júliusban megmenteni 14 éves lánya fogait, a neki járó sürgős ellátással megkímélhették volna a heteken át tartó fájdalomtól, s a beszedett gyógyszerektől – vélekedett az asszony.

Másfél-két évvel ezelőtt lett volna lehetőség a fogak megtartó kezelésére, ám a gyermek panaszait mindenképpen akut, úgynevezett szubakut problémaként kellett volna kezelni az állami egészségügyben is - nyilatkozta a kislányt ellátó Huszák András. Az OralStudio Fogászati-és Szájsebészeti Szakorvosi Ambulancia szakorvos vezetője szerint nem biztos, hogy a kislánynál jelentkezett fájdalom másfél évvel ezelőtt, de a későbbiekben a gyulladás és a gennygyülem is biztosan erős fájdalommal járt, amit egy fogyatékkal élő gyermek talán csak már a tűréshatára szélén képes jelezni. Épp ezért mindenképpen sürgős ellátásra szorult a gyermek – emelte ki a szakorvos.

Nem biztos azonban, hogy az illetékes hatóságok is így gondolják. Közben ugyanis az édesanya "tájékoztatás fogászati ellátással kapcsolatban" tárgymegjelöléssel levelet kapott az országos tisztifőorvos, Paller Judit megbízásából. Az ÁNTSZ arról tájékoztatta, hogy "tekintettel arra, hogy egészségügyi dokumentációt nem állt módjában rendelkezésünkre bocsátani", az ügyben elindított panaszvizsgálatban mindössze tájékoztatást és nyilatkozatot tudtak kérni a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosától a kislány ellátásával kapcsolatban. Noha a tájékoztatás során begyűjtött információkról a levél nem szólt, azt közölték: "az ügy kivizsgálása mellett fontosnak tartjuk, hogy amennyiben gyermeke sürgősségi ellátásra szorul, az mielőbb megtörténjen".

A Heim Pál főigazgatója elmondta: "a gyermeket október 30-ra jegyezték elő, de amennyiben állapot rosszabbodást (sic!) észlel a szülő, úgy keressék meg" az illetékes főorvost a kórház Madarász utcai telephelyén – fűzték hozzá. Magyarán az ÁNTSZ szerint október 30-ára volt előjegyezve a kislány a szükséges kezelésre, még ha az édesanyát a kórházban arról tájékoztatták, hogy az az időpont egy határon túli gyermek számára van fenntartva, s az első biztos műtéti időpont januárban várhat a kislányra.

Ráadásul az állami egészségügyi ellátás igazgatási kérdéseiben felelős GYEMSZI korábban a lapnak adott hivatalos válaszában azt állította: "az egészségügyi szolgáltatók esetében akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési-, sem a várólista. A halasztható, várólista vezetési kötelezettség alá tartozó tevékenységek között nincs fogászati ellátás, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban létezik-e fél éves előjegyzés fogászati ellátásokra fogyatékosok esetén".

Ezúton is tájékoztatjuk a GYEMSZI-t, hogy az ÁNTSZ, illetve az ügyben szabálytalanul eljáró intézmény elismerte, hogy 12-13 hetes, mintegy 3 hónapos előjegyzés létezik a fogyatékos fogászati ellátásban – húzza alá a lap.

Csakhogy az ügy ennyivel nem zárult le, hiszen az édesanya tovább harcol gyermeke, s most már elsősorban sorstársaik jogérvényesítéséért.

Legolvasottabb cikkeink