• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Budapest fenntartóként átveszi Iványi Gábor intézményeit

Lapszemle MA 06:05 Forrás: nepszava.hu
Budapest fenntartóként átveszi Iványi Gábor intézményeit

Az Oltalom intézményeinek megszűnése veszélyeztetné a téli krízisidőszak szociális és életvédelmi feladatainak a megfelelő ellátását.

Döntés született a közterületi kukák visszahelyezéséről, a hajléktalanok helyzetének a rendezéséről és állatvédelmi központ létrehozásáról és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett hajléktalanellátó intézmények helyzetéről is a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén, amelyről a népszava.hu tudósított. 

Az egyik napirendi pontként Szentkirályi Alexandra által benyújtott hajléktalan-intézkedési tervet tárgyalták, amelynek célja a közterületek „felszabadítása”, a fedél nélkül élők helyzetének felmérése. Böröcz László szerint a hajléktalanok utcai élete nagyon sok konfliktust szül.

Karácsony Gergely arra tett javaslatot, hogy ennek az intézkedési tervnek az alapját a Városkutatás Kft, a Menhely Alapítvány, a Budapesti Módszertani Szociális Központ (BMSZKI), a Fővárosi Önkormányzat és a budapesti hajléktalanellátó szervezetek összefogásával, az Európai Unió finanszírozásával, nemzetközileg egységes módszertan szerint 2024. október 3. és 11. között Budapesten készülő átfogó felmérés adja, amelynek keretében a hajléktalan emberek demográfiai összetétele és egészségi állapota mellett azt is megvizsgálják, hogy a hajléktalan budapestiek hogyan látják a jelenlegi helyzetük megváltozásának a lehetőségeit, mit tudnak ők és szociális segítőik tenni a változás érdekében. A javaslatot végül ebben a formában támogatta a közgyűlés.

Arról is döntés született, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartóként átveszi az eddig az Iványi Gábor fémjelezte Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett hajléktalanellátó intézményeket, amelyek idén őszre megszűnésé közeli helyzetbe kerültek. Az itt dolgozók bérét már eddig is a főváros fizette. A MET és az Oltalom Budapesten 200 + 60 (időszakos) éjjeli menedékhely férőhelyet, 114 átmeneti szállás férőhelyet és 28 családok átmeneti otthona férőhelyet tart fenn, de működtetnek két nappali melegedőt, egy jelentős adagszámmal működő népkonyhát, illetve egy utcai gondozó szolgálatot, valamint egy ápolási osztályt is. Ezek megszűnése veszélyeztetné a téli krízisidőszak szociális és életvédelmi feladatainak a megfelelő ellátását. 

A teljes tudósítás itt olvasható