• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Büntetni vagy legalizálni? Vita a fű körül

Lapszemle 2018.07.26 Forrás: nepszava.hu
Büntetni vagy legalizálni? Vita a fű körül

Akár két év szabadságvesztéssel büntethető akár egyetlen szál füves cigaretta elszívása is.

A világ egyre több országában enyhítik a kannabisszal kapcsolatos törvényi szabályozást: van, ahol - mint Kanadában – már a teljes körű legalizálás van folyamatban, máshol az orvosi célokra használt kender, illetve származékai váltak törvényessé, sok helyen pedig a marihuána- és hasis-fogyasztók dekriminalizációját vezették be - írta a népszava.hu. Csehországban 2013 áprilisa óta engedélyezett a marihuána egészségügyi felhasználása, a kender alapú gyógyszerek receptre kaphatóak a gyógyszertárakban, s a csekély mennyiségű fű birtoklása nem számít bűncselekménynek. Romániában ugyancsak 2013 óta legális a marihuána orvosi célú használata. Ma már közismert, hogy a kenderből készült gyógyszerek hatásosak például sclerosis multiplex kezelésére, rákos betegek fájdalmának csillapítására, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére vagy épp a zöldhályog kezelésére. A Sativex nevű szájspray például 17 uniós államban engedélyezett, hazánk nincs közte.

A világtrenddel szemben Magyarországon a szintén 2013-tól hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) jelentősen szigorította a kábítószerekkel, így a hasissal és a marihuánával kapcsolatos büntetési tételeket. 2013 előtt önmagában a drogfogyasztást nem büntette a törvény. A kábítószer megszerzése és tartása korábban is bűncselekménynek számított, ma a csekély mennyiség fogyasztása akár két év szabadságvesztéssel büntethető, s ebbe a kategóriába akár egyetlen szál füves cigaretta elszívása is beletartozhat. A büntetést az úgynevezett eltereléssel lehet elkerülni, ha a drogfogyasztó vállalja, hogy részt vesz egy hat hónapos kezelésen, és ezt egy éven belül igazolni tudja, megszüntetik ellene az eljárást. Kivétel, ha az előző két évben már részt vett elterelésen, illetve elkövetett droggal kapcsolatos visszaélést.

Jellemző adat, hogy a 2016-ban elterelésen résztvevők több mint kétharmada - 69 százaléka - a kannabiszhasználatból eredő probléma miatt részesül kezelésben.

A legtöbb európai országban, ha nincsenek súlyosbító körülmények, nem jár szabadságveszéssel a kenderrel kapcsolatos bűncselekmény. Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Olaszországban, Máltán, Portugáliában, Szlovéniában és Spanyolországban ez minden drogra érvényes, míg Belgiumban, Írországban és Luxemburgban csak a kenderre. Ausztriában a rendőrség az egészségügyi adminisztrációnak és nem a bíróságnak jelenti be a kis mennyíségű birtoklást. Dániában az első büntetés csak bírság, Németországban pedig a 6 grammnál kevesebb kannabisz birtoklását általában elnézik. Hollandiában 5 gramm alatt elkobzás a büntetés, az Egyesült Királyságban pedig az első büntetés csak figyelmeztetés, a második pedig bírság. A többi európai országban, miként nálunk is lehetséges a börtön első büntetésként is. Részletek a teljes cikkben

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink