• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cáfol a Markusovszky Kórház főigazgatója

Lapszemle 2020.11.11 Forrás: hvg.hu
Cáfol a Markusovszky Kórház főigazgatója

"A kórházban egyetlen egy esetben sem fordult elő, hogy lélegeztetést igénylő beteg ne került volna lélegeztetőgép-kezelésre".

Harminckét lélegeztetőgép közül csak 17 működtetéséhez van személyzet a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban – a sajtóhírek szerint egyebek mellett ezt mondta a város polgármestere kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Nemény András az okról is beszélt: a lelégeztetőgépeket kezelni tudó orvosok egy részét Győrbe vezényelték.

A városvezető által ismertetett adatokról a hvg.hu kérdéseket küldött a kórháznak, ahonnan a főigazgató, Nagy Lajos válaszolt. Azt írta, hogy a kórházban összesen 65 lélegeztetőgép van beállítva, ez a szám pedig az előírt 117-re bővíthető. „Jelen pillanatban 18 COVID beteg van lélegeztetőgépen. 14 olyan lélegeztetésre alkalmas szabad ágy van a COVID intenzív osztályon, melyre, amennyiben szükséges, COVID beteg fektethető”.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy szakemberek átirányítása miatt tudnak csak kevesebb gépet működtetni, a főigazgató azt közölte: nem igaz. Majd hozzátette, hogy a korábban Győrbe átirányított szakemberek már visszatértek. "Egyébként a kórházban egyetlen egy esetben sem fordult elő, hogy lélegeztetést igénylő beteg ne került volna lélegeztetőgép-kezelésre.”

A főigazgató közlése szerint a kórházban, ahol jelenleg 179 koronavírusos beteget ápolnak, az elmúlt két hétben átlagosan napi három koronavírus-fertőzött beteg hunyt el. Ez a szám szerinte – az ott kezelt betegek számához és állapotuk súlyosságához képest – a többi kórház adataihoz hasonló. „Betegeink zömében idős betegek voltak és egyéb krónikus betegségben szenvedtek” – jegyezte meg.

Nagy korábban közleményt is kiadott, amelyben azt írta, hogy jelenleg a Markusovszky kórház egyetlen egy dolgozója sem végez a győri kórházban egészségügyi ellátást. Amikor még a győri Petz Aladár kórház volt kijelölve a járványügyi feladatokra, a Markusovszky pedig még nem, valóban történt kirendelés, de ez a járványügyi helyzet változásával megszűnt.

Erre a polgármester a közösségi oldalán úgy reagált: „a kórház igazgatója épp csak azt felejtette ki a közleményből, hogy (hogy hogy nem) pont ma vezényelték vissza egy hónap után az orvosokat Győrből, azaz mostantól tudjuk használni a teljes lélegeztetőgép kapacitást.”

Legolvasottabb cikkeink