Egy szakértő szerint nem önmagában a vöröshúsfogyasztás, hanem a helytelen táplálkozás jelent veszélyt az egészségre.
Cáfolta a Hír Televíziónak az egészségügyi világszervezet, hogy érdekcsoportok állnak a vöröshúsfogyasztás rákkeltő hatásáról szóló kutatás mögött. A piaci szereplők viszont a jelentés ellenére sem tartanak a fogyasztás visszaesésétől – írja a hirtv.hu portálja.
A WHO a Hír TV kérdésére cáfolta, hogy valamely érdekcsoport állna a kutatási eredmények mögött. A WHO számára nagyon fontos a pártatlanság és függetlenség. Csak a tudományos bizonyítékokat vesszük figyelembe, nem törődve külső érdekcsoportokkal. Nagyon sok ilyen érdekcsoport van, például ott van a mezőgazdasági lobbi, de ezzel együtt tudjuk, hogy a vegetáriánusok meg azt szeretnék, ha teljesen leállnánk a húsfogyasztással. Semelyikükre sem hallgattunk. Csak a már létező bizonyítékokat néztük – nyilatkozta Gregory Härtl sajtókoordinátor.
A hirtv.hu által megkérdezett táplálkozástudományi szakértő szerint reális a WHO jelentése, ugyanakkor nem a vörös húsok mellőzése jelent megoldást.
Nem eszünk elég rostot, elég ballasztot, nem eszünk elég gyümölcsöt és zöldséget; ezek az komponensek, élelmi anyagok hivatottak lekötni a füstölt húsokból képződő káros ágenseket. Nemcsak a hús a hibás, minden más is, amit nem csinálunk jól – mondta Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök.
Közben a kormány módosítaná a Magyar Élelmiszerkönyvet, melyben növelnék a többi közt a virsli és a párizsi és a krinolin minimális hústartalmát is. A termelők szerint ez valószínűleg áremeléssel jár majd.