• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cáfol a WHO: Nincs szó érdekcsoportokról

Lapszemle Forrás: Hír TV

Egy szakértő szerint nem önmagában a vöröshúsfogyasztás, hanem a helytelen táplálkozás jelent veszélyt az egészségre.

Cáfolta a Hír Televíziónak az egészségügyi világszervezet, hogy érdekcsoportok állnak a vöröshúsfogyasztás rákkeltő hatásáról szóló kutatás mögött. A piaci szereplők viszont a jelentés ellenére sem tartanak a fogyasztás visszaesésétől – írja a hirtv.hu portálja.

A WHO a Hír TV kérdésére cáfolta, hogy valamely érdekcsoport állna a kutatási eredmények mögött. A WHO számára nagyon fontos a pártatlanság és függetlenség. Csak a tudományos bizonyítékokat vesszük figyelembe, nem törődve külső érdekcsoportokkal. Nagyon sok ilyen érdekcsoport van, például ott van a mezőgazdasági lobbi, de ezzel együtt tudjuk, hogy a vegetáriánusok meg azt szeretnék, ha teljesen leállnánk a húsfogyasztással. Semelyikükre sem hallgattunk. Csak a már létező bizonyítékokat néztük – nyilatkozta Gregory Härtl sajtókoordinátor.

A hirtv.hu által megkérdezett táplálkozástudományi szakértő szerint reális a WHO jelentése, ugyanakkor nem a vörös húsok mellőzése jelent megoldást.

Nem eszünk elég rostot, elég ballasztot, nem eszünk elég gyümölcsöt és zöldséget; ezek az komponensek, élelmi anyagok hivatottak lekötni a füstölt húsokból képződő káros ágenseket. Nemcsak a hús a hibás, minden más is, amit nem csinálunk jól – mondta Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök.

Közben a kormány módosítaná a Magyar Élelmiszerkönyvet, melyben növelnék a többi közt a virsli és a párizsi és a krinolin minimális hústartalmát is. A termelők szerint ez valószínűleg áremeléssel jár majd.