• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rémisztő kolbászok, sonkák, szalonnák

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Rossz hír a húsimádóknak: a legfinomabb falatok, a kolbász, a szalonna, a sonka bizony rákkeltőek.

Az egészségügyi szervezet, a World Health Organisation (WHO) rákkutatással foglalkozó szervezete, az IARC szerint jobb, ha vigyázunk, és kevesebbet fogyasztunk ezekből az ételekből. Súlyos kijelentéssel riogat a szervezet közleménye: a cigaretta és az alkohol rákkeltő hatásához hasonlítja a feldolgozott húsokat. (Feldolgozott húsnak számít, amit például sóznak, pácolnak, füstölnek, ízesítenek.) Ugyanis azok fogyasztása – most már bizonyítottan – bélrák kialakulásához vezet. Mindezt évtizedes kutatások alapján jelentik ki: 22 tagból álló nemzetközi szakértői csoport vizsgálta a vörös és feldolgozott húsok és a rák összefüggéseit – írja a Szabad Föld – online.

Kevésbé súlyos, ám mégsem elhanyagolható veszéllyel jár a vörös húsok rendszeres fogyasztása az IARC szerint: a jelentés ezeket az élelmiszereket 2A kategóriába sorolja, vagyis: valószínűleg rákot okozhatnak, például hasnyálmirigy- vagy prosztatarákot. Ez persze nem azt jelenti, hogy már egyetlen falat ezekből a tiltott húsételekből rákot okozhat. Inkább azt javasolják, együnk belőlük kevesebbet.

A sonkák, kolbászok, szalonnák mennyiségét redukáljuk minimálisra (az sem baj, ha e feldolgozott húsárukat teljesen elhagyjuk), vörös húsból pedig ne együnk heti 500 grammnál többet – ennyi ugyanis még nem ártalmas.

A rákkutatással foglalkozó tudósok között nincs teljes egyetértés, miből mennyit érdemes enni, hiszen korábbi kutatások szerint az is gondot okoz, ha túl kevés húst eszünk. A jelentés szerint napi 50 gramm feldolgozott hús 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát.

A kulcs tehát – ezúttal is – a mértékletesség. Együnk minél kevesebb feldolgozott hústerméket, és mozogjunk minél többet.