• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Cáfolom a WHO-t!” – víruskezelés alapjai Dél-Koreából

Lapszemle 2020.04.23 Forrás: valaszonline.hu
„Cáfolom a WHO-t!” – víruskezelés alapjai Dél-Koreából

A dél-koreai viszonylag alacsony fertőzöttség egyik oka, hogy mindenki maszkot visel, és rendszeresen mos kezet. Alázatosnak kell lennünk.

„Cáfolom a WHO-t!” – itt a víruskezelés alapműve a dél-koreai Müller Cecíliától

Hogy kicsoda Kim U Dzsu? Ha azt írjuk, a szöuli Korea Egyetem Guro Kórházában dolgozik a fertőző betegségek osztályán, nem tűnik túl érdekesnek. A professzor az 1990-es évek óta foglalkozott tuberkulózissal, AIDS-szel, kanyaróval, a SARS-szal, a 2009-es influenzapandémiával (H1N1), az ebolával, valamint a MERS-járvánnyal is. „Az elmúlt 30 év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy ez a COVID-19 járvány a legnehezebb” – mondja az Asian Boss által készített videóinterjúban. A Válasz Online úgy döntött, közszolgálati jelleggel publikálja a beszélgetés magyar leiratát. A dél-koreai orvos ugyanis országa Müller Cecíliája; azé az országé, amely a legpéldaértékűbb védekezést mutatta fel az elmúlt hónapokban, noha ott ötször nagyobb a népsűrűség, mint nálunk. Amikor a videóinterjú készült (március 24-én), Dél-Korea éppen ott tartott a betegségben, ahol ma Magyarország, mostanra viszont elenyésző az új pozitív esetek száma. Íme hát a vírus elleni védekezés alapdokumentuma – az elején közismert, később újszerű adatokkal, információkkal, írja a valaszonline.hu.

...

Mennyire hatékony a maszk viselése?

– Természetesen hatékony. A SARS-járvány idején, 2003-ban Hongkongban, Szingapúrban, Kanadában, Tajvanon és Kínában sok egészségügyi fertőződött. Eleinte még csak nem is vették észre. A vuhani és olaszországi egészségügyi szakemberek ma is fertőződnek, de a kutatások szerint ha az egészségügyiek maszkot viselnek, jóval kisebb esélye van a fertőződésnek, mint ha nem viselnek maszkot. Nyugaton, Európában vagy az Egyesült Államokban, nem igazán látni maszkot viselő embereket az utcán. Ezt meglehetősen furcsának találom. Az amerikai közegészségügyi főtisztviselő szerint az embereknek nem kell maszkot viselniük, és a WHO azt is ajánlotta, hogy ne viseljék. Nem értek egyet. Azt hiszem, a cél az volt, hogy megakadályozzák az embereket a maszkok készletezésében, mert az egészségügyieknek inkább szükségük van azokra.

Van egy KF94 maszkom. Ez egyenértékű az N95 maszkkal?

– Igen, összehasonlítható. KF94-maszk szinte ugyanaz, mint az N95-ös.

Szinte mindenkin ilyen KF94 maszk van Koreában, ha az utcán körülnézünk. A lényeg tehát az, hogy a maszk viselése valóban segít.

– Természetesen segít. Miért viselnék az orvosok a kórházakban, ha nem segítene? Viselik, mert ezek a maszkok megakadályozzák a fertőződést. A SARS- és a MERS-járványok során már bebizonyosodott, hogy a maszkok működnek.

Mondhatjuk, hogy azért, mert mindenki maszkot visel Dél-Koreában, általában kevesebb a fertőződés?

– Abszolút mondhatjuk. Bizonyított, hogy a maszkok megóvnak a fertőzéstől. Nézzük csak Kínát, Hongkongot, Japánt és Dél-Koreát. Ezekben az ázsiai országokban az emberek maszkot viselnek. Ugyanakkor, ha sok európai országot és az Egyesült Államokat nézi, a vírus gyorsan terjed. A dél-koreai viszonylag alacsony fertőzöttség egyik oka, hogy mindenki maszkot visel, és rendszeresen mos kezet.

...

-.. Az amerikai közegészségügyi főtisztviselő szerint az embereknek nem kell maszkot viselniük, és a WHO azt is ajánlotta, hogy ne viseljék. Nem értek egyet. Azt hiszem, a cél az volt, hogy megakadályozzák az embereket a maszkok készletezésében, mert az egészségügyieknek inkább szükségük van azokra.

...

Milyen tanácsot adna az embereknek szerte a világon, főleg a húszas, harmincas éveikben járóknak vagy még fiatalabbaknak?

– Gondolhatják, hogy biztonságban vannak, hogy még ha elkapják is a vírust, nem lesz semmi gond. Lehet, hogy egyáltalán nem is aggódnak. Csakhogy ha megfertőznek egy idősebb családtagot, az veszélyes, akár halálos is lehet. Erre gondoljanak, mossanak kezet megfelelő módon, viseljenek maszkot és tartsanak távolságot másoktól. Védjék saját és családjuk egészségét is! Így tudnak segíteni abban, hogy véget vessünk ennek a járványnak, amelyet országunk és társadalmunk átél. Minden egyes személy hozzájárul a járvány leállításához. Alázatosnak kell lenni. Abban a pillanatban, amikor arrogánssá válunk, elveszítjük a harcot. Talán Európa és az Egyesült Államok egy kicsit túl magabiztosak voltak. Lehet, hogy úgy gondolták, hogy a maszkok viselése nem segít. Alázatosnak kell maradnunk a végéig.

Legolvasottabb cikkeink