• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mindig mindenkin lehet fogást találni az egészségügyben

Lapszemle 2020.04.23 Forrás: ATV
Mindig mindenkin lehet fogást találni az egészségügyben

Szántó István szerint az orvosi felelősség kérdése rendkívül sikamlós. A tökéletes biztonságos ellátottság túlzott optimizmusnak tűnik.

Mint ismert, múlt héten kapták meg a kórházigazgatók Kásler Miklós levelét, miszerint az EMMI minisztere utasítást adott ki a kórházak kiürítéséről, az ágykapacitások felszabadításáról. Az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás összesen 32.900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás összesen 39.500 ágyat jelent, amelyeket koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén

Szántó István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az intézkedés sebessége meglepte a betegeket és az orvosokat is. Az onkológus arról is mesélt, hogy sokan kérdezik tőle az intézkedéssel kapcsolatban, hogy érti-e, mi történt, mindig azt kell válaszolnia, hogy nem érti.

A szakorvos szerint az orvosi felelősség kérdése rendkívül sikamlós, hiszen mindig lefelé hárítják a felelősséget, nem csak abban a kérdésben, hogy ki megy és ki marad a kórházakban. Az is kérdés szerinte, hogy azon az orvosok és a szakdolgozók esetében, akiket hirtelen belekényszerítettek abba a szerepbe, amire nincsenek felkészülve, kié lesz a felelősség. Szántó István úgy véli: a felelősség a dolgozóké lesz, nemcsak erkölcsileg, hanem jogilag is.

„Az a borzasztó nagy baj az egészségügyben, hogy mindig, mindenkin lehet fogást találni" – fogalmazott az onkológus. Legjobban a kollégáiért, a munkatársaiért aggódik, hogy amikor százával, vagy ezrével érkeznek a felszabadított ágyakra a betegek, milyen ellátást tudnak nyújtani számukra.

A szakorvos szerint valóban kevesebb kórházi ágyra van szükség, de egyetlen mozdulattal, ilyen rövid idő alatt, a háttér biztosítása nélkül, ezt nem olyan egyszerű megoldani. Ezért attól tart, hogy ennek az ellátó személyzet, a betegek oldalán is következményei lesznek.

Úgy gondolja, hogy az egy hivatalos optimista álláspont, hogy minden kórház fel van készítve a járványhelyzetre. A tapasztalata sem a háziorvosok, sem a kórházak szintjén nem ez. A tökéletes biztonságos ellátottság túlzott optimizmusnak tűnik – fogalmazott Szántó István.

Legolvasottabb cikkeink