• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Call center is kell a praxisközösségek mellé

Lapszemle 2021.08.04 Forrás: hirklikk.hu
Call center is kell a praxisközösségek mellé

A praxisközösség csak akkor lesz erre megoldás az orvoshiányra, ha a meglévő praxisok területeit újraosztják.

Megkezdődött a modellváltás az egészségügyben. A tervek szerint szeptember 1-jén elindulhatnak a praxisközösségek. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségpolitikusa szerint a praxisközösség létrehozása jó irány. Ha jól csinálják, és komoly minőségi követelményeket támasztanak az új finanszírozási rendszerrel szemben, akkor a meglévő betegek több és jobb ellátást kaphatnak. Ennek a lehetősége benne van, de nem oldja meg a hiányzó praxisok problémáját. Nem elég a meglevő praxisokból közösségeket csinálni ahhoz, hogy az ellátatlan területeken ugyanolyan minőségű ellátás legyen. A betegek biztonságérzetének növelése érdekében, a praxisközösségek mellé meg kell szervezni az egészségügyi call centert is - írja a hirklikk.hu.

– 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint. Ebből júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. Jelentette ez, hogy ellátatlanul maradtak betegek Magyarországon?

– Persze. Ez abszolút azt jelenti. Elméletileg hasznos, fontos dolog a praxisközösségek megalapítása, és nem csak ebből a célból, de attól tartok, pont ezt a célt fogja a legkevésbé szolgálni. Egyébként ez az egész egészségügyi reformnak egy része, és nagyon jó irány. Maximálisan egyetértek vele, csak attól tartok, a szabályozás nem lesz olyan alapos, hogy pont a hiányzó praxisok helyét pótolni tudja. 

– Mert?

– Azért, mert mindegyik szabályozási forma a meglévő praxisok együttműködésére vonatkozik, és több mint 900 helyen nincs meglévő praxis, nincs kivel együttműködni. Arra, hogy a helyettesítést vállalni fogják-e a meglévő praxisokba tömörült, a járás másik területén dolgozó orvosok, vagy sem, arra egyáltalán nem lehet garanciát vállalni. 

– Szeptembertől indulnak a praxisközösségek. Jelent ez majd megoldást a betegek ellátására? 

– Ha az üres praxisokba nem sikerül új orvost bevonni, akkor romlani tud az ellátás is, mert ha egy orvosnak nem 1500, hanem 2300 beteget kell ellátnia, ráadásul a járás másik pontján, mondjuk 40 kilométerrel arrébb, akkor ő sokkal kevésbé fogja tudni akár a saját betegeit is ellátni. A praxisközösség csak akkor lesz erre megoldás, ha a meglévő praxisok területeit újraosztják, és gyakorlatilag tiszta lappal kezdik az egészet. Sokkal radikálisabban kell hozzányúlni ehhez a rendszerhez, nem elég a meglevő praxisokból közösségeket csinálni ahhoz, hogy az ellátatlan területeken ugyanolyan minőségű ellátás legyen. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink