Végre nem a betegekre koncentrálunk, hanem igyekszünk megelőzni a gondokat.
Ismert, szeptembertől népegészségügyi termékadót, ismertebb nevén chipsadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előre csomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére.
Reuter Izabella dietetikus szakértő, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja szerint a népegészségügyi termékadóról szóló törvény valóban elébe megy a problémának. Mint megjegyezte, végre nem a betegekre koncentrálunk, csak és akkor cselekszünk, ha már baj van, hanem igyekszünk megelőzni a gondokat.
- Maga a kezdeményezés népegészséget támogató szándékát tekintve jobbító, az azonban csak évek vagy akár évtizedek múlva derül ki, hogy ez a jogszabály mekkora hatással lesz a magyarok egészségére. Úgy gondolom azonban, hogy esélyt kell adnunk a törvénynek, hiszen a túlzott cukor-, só- és koffeinfogyasztás valóban egy sor komoly betegség előidézője lehet - mutatott rá Henter Izabella. Hozzátette: az azonban mindenképpen pozitív, ha az ígéretek szerint a beszedett adót többek között egészségnevelésre, tömegsportra, iskolai tejre és jó szabadidőprogramokra fordítják.
Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szintén üdvözölte a jogszabályt, ő is azt emelte ki, hogy a túlzott só- és cukorfogyasztás súlyosan káros az egészségre. Ugyanakkor ezekkel együtt a mértéktelen zsír- és alkoholfogyasztást is visszaszorítaná, mivel tapasztalatai szerint sok betegség ezekre az okokra vezethető vissza. - Nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár jó dolog az embereket az egészséges táplálkozás irányába terelni, az azonban meglehetősen költséges. Akinek kevés a jövedelme, nehezen tud egészséges fehérjéket, zsírszegény húsokat, halakat vásárolni - tette hozzá.