• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Cipőt a cipőboltból, étrend-kiegészítőt a gyógyszertárból

Lapszemle 2023.07.14 Forrás: Telex
Cipőt a cipőboltból, étrend-kiegészítőt a gyógyszertárból

Az étrend-kiegészítők kizárólagos gyógyszertári forgalmazásáról eddig kevés szó esett, mert egyelőre elég sok a kérdés ezzel kapcsolatban.

Bizonyos étrend-kiegészítőket a jövőben csak gyógyszertárakban lehetne megvenni. A részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletet szeptemberben hirdetik ki, addig csak találgatni lehet, pontosan milyen termékekre vonatkozik majd a szigorítás. A módosítás egyik indoka lehet a vásárlók biztonságérzetének erősítése, de cél lehet a gyógyszertárak bevételének növelése is, ugyanis az elmúlt időszakban jócskán növekedtek a patikák bérleti és energiaköltségei, írja a Telex.  

Csak gyógyszertárak árulhatnak a jövőben bizonyos étrend-kiegészítőket – ez is szerepel a jövő évi költségvetési törvényhez benyújtott módosításokban az MR- és CT-vizsgálatok államosítása, valamint a kórházi patikák kiszervezése mellett. Az étrend-kiegészítők kizárólagos gyógyszertári forgalmazásáról eddig kevés szó esett, talán azért is, mert egyelőre elég sok a kérdés ezzel kapcsolatban.

Az Országgyűlés ugyan már elfogadta a költségvetési törvényt, de egészen addig, amíg a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendeletet nem hirdetik ki, nem lehet tudni, pontosan milyen étrend-kiegészítők forgalmazását fogják szigorítani a jövőben. Addig is körbejárta a lap, hogy eddig hogyan lehetett étrend-kiegészítőket beszerezni, és mi indokolhatja a rendelet szigorítását.

A módosítás egy lehetséges magyarázata, hogy a kormány bizonyos étrend-kiegészítőket nem tart elég biztonságosnak ahhoz, hogy azokhoz bárki könnyedén hozzáférhessen. Itt leginkább bizonyos hatóanyag-tartalom fölötti készítmények jöhetnek szóba. A 2019. március 2-án hatályba lépett jogszabály-módosításban pontosan meghatározták, milyen élelmiszerek és tápszerek forgalmazhatók a gyógyszertárakban is.

Az a gyógyszer-nagykereskedés, amely ellátja a gyógyszertárakat, szigorú minőség-ellenőrző vizsgálatnak veti alá az étrend-kiegészítőket. Ezért azokat a termékeket, amelyek szerepelnek a gyógyszertárak által is forgalmazható termékek belső, biztonsági listáján, nagy valószínűséggel nyugodtan lehet használni – olvasható egy étrend-kiegészítőket forgalmazó webshop honlapján.

Az étrend-kiegészítőket nem szükséges előzetesen engedélyeztetni, csak bejelenteni kell őket, de azt is elég a forgalomba hozataluk első napján. A kötelező engedélyeztetésük 2004-ben szűnt meg. Tehát a jelenlegi rendszer nem alkalmas arra, hogy megakadályozza bizonyos termékek forgalomba hozását, inkább csak a piacfelügyeleti munkát segíti elő. A bejelentéseknél a benyújtott dokumentáció alapján az OGYÉI végez kockázatértékelést a közegészségügyi kockázatok feltárása érdekében.

További részletek a Telex cikkében.