• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Covid a magyar börtönökben - tények és titkok

Lapszemle 2021.05.11 Forrás: hvg.hu
Covid a magyar börtönökben - tények és titkok

A járvány első hullámában tökéletes volt a védekezés, jól működött az elkülönítés, senki nem lett pozitív. A harmadik hullám azonban tarolt.

Eddig a magyarországi börtönökben dolgozók közül öten, míg a fogvatartottak közül tizenhárman vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében – ezt közölte a hvg.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az elhunytakról csak azt árulták el, hogy voltak alapbetegségeik. A lap arra is kíváncsi lett volna, hogy melyik büntetés-végrehajtási intézetből került ki a legtöbb áldozat, de a BVOP szerint nem érdemes börtönökre lebontva vizsgálni ezt a kérdést, mert a börtönökben senki sem halt meg, hiszen azok a fogvatartottak, akiket elvitt a Covid, egytől egyig a tököli rabkórházban hunytak el.

Csakhogy a lap információi szerint az áldozatok között van a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosság miatt elítélt egyik férfi is, aki néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy a sopronkőhidai fegyházban illegálisan készített videóit tette fel a netre. Két, egymástól független forrás is megerősítette, hogy ő nem Tökölön, hanem egy budapesti kórházban halt meg. Ez úgy lehetséges, hogy amikor már beteg volt, büntetése félbeszakítását engedélyezte a börtön parancsnoka. A hvg.hu szerette volna megtudni, hogy egészségügyi okokból hány büntetés-félbeszakítást engedélyeztek idén a börtönökben, ám ezt az adatot a BVOP nem árulja el - írták.

A börtönökben egyébként sokkal jobb az átoltottság, mint odakint, a szabad világban. A BVOP érdeklődésünkre elmondta, hogy május 6-ig bezárólag 11 568 fogvatartottat oltott be a büntetés-végrehajtási szervezet. “Valamennyi hazai börtönben megkapták első oltásukat az arra igényt tartó fogvatartottak, a vakcinákat a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi állománya adta be az elítélteknek. Ez a teljes fogvatartotti közösség közel 66%-a, ugyanakkor már most többen kérték az oltást, mint ahányan az előzetes felmérés során jelezték” – írta a BVOP. Azok a fogvatartottak, akiket beoltanak, ugyanolyan védettségi igazolványt kapnak, mint a szabad emberek. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink