• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Covid-ambulanciát terveznek a Dél-pesti Centrumkórházban

Lapszemle 2020.06.22 Forrás: magyarnemzet.hu
Covid-ambulanciát terveznek a Dél-pesti Centrumkórházban

A Nemzeti onkogenomikai és személyre szabott onkoterápiás program az Országos Onkológiai Intézettel közösen indult és már a végéhez közeledik.

A járványhelyzet frontintézményeként továbbra is a Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelye látja el a legtöbb súlyos állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő Covid-beteget. Az intézmény főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a koronavírus-járvány kezelése során sikeresen alkalmazták azokat a terápiákat, amelyekben mint országos hematológiai és infektológiai intézetnek nagy tapasztalatuk van. Vályi-Nagy István hangsúlyozta, hogy kórházukban fontos és előremutató kutatások zajlanak a vérképzőszervi megbetegedések újfajta, innovatív kezeléseihez.

A járványidőszakban több mint ötezren keresték fel koronavírus-gyanúval az intézmény ambulanciáját, ahová 414 Covid-pozitív beteget vettek fel. Jelenleg is hatvan vírusfertőzött fekszik a kórházban, az ország lélegeztetett pácienseinek többségét ott kezelik. Intenzív osztályon eddig hatvanhat koronavírusos beteget ápoltak, most már csak kilencen vannak – számolt be az intézményük aktuális adatairól a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematoló­giai és Infektológiai Intézet főigazgatója.

Vályi-Nagy István elmondta, nagyon fontos, hogy az a két szakma, a hematológia és az infektológia együttműködjön, hiszen a vérképzőrendszeri betegek jelentős része fertőző betegségekben hal meg. Azok a kezelések ugyanis, amelyeket ezeknél a betegeknél alkalmaznak, szinte a nullára gyengítik az immun- és az alvadási rendszert – közölte a kórházigazgató.

Hozzátette: ez irányú tapasztalataik, vagyis az, hogy már rengeteg őssejt-transzplantáció ­miatt kialakuló citokinvihart láttak, nagyon sokat segítettek a Covid-járvány kezelésében is. Az immunrendszer túlműködése következtében kialakuló általános gyulladás, a citokinvihar esetében felléphet egy végzetes, sokszervi károsodás, ezért a koronavírus-betegeknél az a legfőbb cél, hogy időben észrevegyék, ha rosszabbodik az állapotuk. Ilyenkor következnek az olyan innovatív gyógymódok, mint a vérplazma-, illetve a tocilizumabterápia.

– Az, hogy az erekben véralvadékok képződnek, minden korosztályt, így a gyerekeket is érintheti, és nagy valószínűség szerint az érfal gyulladása miatt alakul ki. Ezért mi már kezdettől véralvadásgátlókkal is kezeljük a betegeinket. Ez mindenképpen utánkövetést igényel, ezért egy hosszú távon működő Covid-ambulancia létrehozásán gondolkodunk, ahol egyrészt a fertőzés következményeit, másrészt az immunrendszer reakcióját vizsgáljuk majd. Még senki nem tudja ugyanis, hogy a fertőzés után hogyan alakul az immunválasz.

Legolvasottabb cikkeink