• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Györfi Pál is kiáll a két rabosított mentő mellett

Lapszemle 2020.06.22 Forrás: borsod24.com
Györfi Pál is kiáll a két rabosított mentő mellett

Csenyéte nem azért nem volt biztonságos, mert romák lakják, hanem azért, mert a mentőket megfenyegették.

Jó ideje ismert ügy, elhunyt egy ember, ám a riasztott mentősök jó ideig nem mentek az eset helyszínére, megvárták a rendőri biztosítást, mivel már a telefonos riasztás közben is komoly fenyegetéseket kaptak. Ebből aztán óriási, részben politikai botrány is kerekedett, ezt igyekezett most tisztázni az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál a borsod24.com kérdésére.

- Csenyéte nem azért nem volt biztonságos, mert romák lakják, hanem azért, mert a mentőket megfenyegették. Ugyanígy nem mehetnek be égő épületbe, vagy például bűncselekmény veszélyes helyszínére, és ez független a hippokrátészi eskütől.

Mi is történt Csenyétén, az ország legszegényebb településeként ismert faluban január 25-én? Egy férfi rosszul lett fürdés közben. Amikor a rokonok a mentőket hívták, életjeleket nem mutatott, ezért megkezdték az újraélesztést, amit a mentésirányítás telefonon keresztül vezényelt. Már ekkor a telefonban durva szidalmak és fenyegetések hangoztak el, ezért döntöttek úgy, hogy miközben a beteg érdekében két mentőegységet is riasztottak az életmentéshez, értesítik a rendőrséget és védelmet, biztosítást kérnek

A mentők érkeztek ki előbb, ezért a Csenyétére bevezető úton megálltak és várták a rendőri erősítést. Eközben a falu polgármestere a saját kocsiján kivitte az egyébként már halott férfit a mentőkhöz, akik sikertelen újraélesztési kísérlet után végül nem tehettek mást, mint megállapították a halál beálltát. A polgármester perceken át videózott a helyszínen, felvétele az egész hazai médiát bejárta és máig elérhető a közösségi médiában, a legnagyobb videómegosztó portálon. A videó alapján két dolog is megállapítható: a rokonság még a forgó kamera mellett is kiabált, szitkozódott. A polgármester pedig azzal fenyegetőzött, hogy “ez nem marad annyiban, törvény elé viszik az ügyet”, ugyanis “egy ember azért halt meg, mert a mentők nem mehettek be a településre”. Ennek lett a folytatása, hogy két mentőst a napokban rabosítottak és gyanúsítottként hallgattak ki.

Az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál a portál megkeresésére azt mondta: teljesen egyértelmű, hogy továbbra is kiállnak a bajtársaik mellett, hiszen azok nem hibáztak.

Abban bíznak, hogy a folyamat csak eljárási rutin, és kollégáik tisztázódnak. Hozzátette: nincs annál fájóbb, mint amikor pont a mentőket – azokat, akik elhivatottságból dolgoznak, mentenek emberéleteket – bántják, vádolják igaztalanul.

„Visszautasítjuk azokat a kísérleteket, amelyek a mentőket hangulatkeltésre, vagy akár politikai haszonszerzésre használnák és másként próbálják beállítani a történteket, mint ami a valóság. Visszautasítjuk azokat a felvetéseket, hogy bajtársaink bárkit hátrányosan megkülönböztetnének. Aki ismeri a 72 éve fennálló szervezetünket, tudja, hogy az egyik legfontosabb alapértékünk mindig is az egyenlőség volt, minden rászorulónak a lehető legjobb ellátást próbáljuk nyújtani” – fogalmazott a szóvivő. Emlékeztetett: nemhogy ne lépnének be romák által lakott településre, hanem még mentőállomást is létesítettek egy Csenyétéhez közeli abaúji településen, hogy még közelebbről, gyorsabban érkezhessen a segítség.

Számtalanszor előfordul, hogy a társadalom perifériáján élőkhöz sietnek; előfordul, hogy ugyanahhoz az emberhez egy nap többször is. Ha baj van, pontosan ugyanúgy küzdenek az életért minden tudásukkal, mert előttük mindenki egyenlő. Ez azonban nem változtat azon, hogy ha a testi épségüket vagy a betegellátás biztonságát veszélyeztetve érzik, be sem mehetnek az adott mentési helyszínre. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink