• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Covid helyzetre kevés az esély, de okozhat fejtörést a betegség

Lapszemle 2024.09.26 Forrás: bama.hu
Covid helyzetre kevés az esély, de okozhat fejtörést a betegség

Az látszik, amire a tudósok 20 éve figyelmeztetnek, hogy a majomhimlő vírusa valószínűleg be fogja tölteni a fekete himlőnek a szerepét.

A majomhimlő kórokozója Afrikában már régóta ismert, és a folyamat is már évtizedek óta zajlik: kopik ki a fekete himlő által oltott populáció, ami miatt ismét teret kap a betegség – mesélt a betegségről Dr. Kemenesi Gábor virológus a bama.hu-nak. A PTE Virológia Nemzeti Laboratórium vezetője arról is beszélt, hogy képes-e ugyanolyan helyzetet előidézni, mint a Covid.

A fekete himlő, ami az emberiség legszörnyűbb fertőző betegsége volt, több embert ölt meg, mint az összes háborúnk együttvéve. Viszont ez a vírus csak embert tudott fertőzni, így a vakcináknak hála sikerült eltüntetni a Föld felszínéről az 1980-as években. Nagy szerencse, hogy a fekete himlő elleni védőoltás keresztimmunitást biztosít egyéb himlő vírusokra, így jelenleg is ilyen vakcinákat küldenek Afrikába a majomhimlő elleni védekezéshez.

– A fekete himlő felszámolása után leállt a vakcináció, és Afrikában, ahol természetesen elterjedt a majomhimlő az ottani rágcsálók körében, ez ott fennmaradt, mint klasszikus zoonozis, azaz olyan fertőző betegségként, amely állatról emberre képes terjedni –mondta Kemenesi Gábor. – Ahogy öregedett a beoltott populáció, úgy nyert teret a betegség. A 2000-es évek óta látszik, hogy egyre nagyobb járványok alakulnak ki, de ezek jól körülhatárolhatók, és főként Kongóban volt elterjedt. De akkorára nőtt a populáció Közép-Afrikában és Nyugat-Afrikában, és annyira kikopott az immunitás, hogy elérkezett a majomhimlő hajnala. És az látszik, amire a tudósok 20 éve figyelmeztetnek, hogy valószínűleg be fogja tölteni a fekete himlőnek a szerepét.

– Elterjedt az az őrült gondolat, hogy ez a melegek betegsége, pedig nem. Az látszik az új járványnál, ami miatt most újra vészhelyzet van Kongóban, hogy heteroszexuális közösségekben, prostituáltak körében, családi klaszterekben, menekülttáborokban, azaz minden olyan helyen terjed, ahol testi érintkezés van – mondta a pécsi virológus. – Nem tudjuk még, hogy Európában hol tud helyet találni magának a most ismert szexuális közösségeken kívül. A 2022-ben elindult járvány még tart, csak már jóval kevesebb eset van, viszont ez a mostani járványt, a vírus egy másik változata okozza.

További részletek a teljes cikkben