• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lapszemle 2023.11.24 Forrás: medicalonline.hu
Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Cél az Egészségügyi Szakmai Kollégiumban az önálló Egynapos Sebészeti Tagozat ismételt létrehozása, aminek rendkívül fontos szerepe lenne a koordinálásban.

Alaposan megtépázta a Covid-időszak az egynapos sebészeti ellátások körét idehaza, azonban a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) elnöke, Mészáros János a Medicalonline-nak azt mondta, vannak még tartalékok a rendszerben.

A műtétszám az idei évre a 2019-et bázisévnek tekintve háromnegyedére esett vissza – vázolja a jelenlegi helyzetetaz elnök. 2010-2015 között közel megduplázódott az egynapos sebészeti esetek száma. 2015-ben 240,1 ezer egynapos sebészeti beavatkozást végeztek itthon, ez a szám 2019-re 339,1 ezerre emelkedett, ami a 2010-ben ebben a formában végzett beavatkozások 265 százaléka.

Míg a tengeren túl a beavatkozások kmintegy 60-80 százalékát egynapos sebészeti ellátás keretében végzik, idehaza – az összes műtét számát tekintve – a beavatkozások 35-40 százalékát operálják ebben a formában. Az egynapos ellátások zömét, mintegy 50 százalékát a szemészeti beavatkozások teszik ki, az általános sebészeti beavatkozások között leginkább sérv-, és visszérműtéteket végeznek.

Szakmapolitikai döntés kérdése, hogy az önálló egynapos sebészeti ellátóknak is megadják-e a finanszírozási privilégiumot, de a folyamatban lévő struktúraátalakításhoz, a várólisták csökkentéséhez és az ellátáshoz való hozzáférés javításához is hozzájárulhatna az ellátóhelyek kapacitás kihasználásának növelése – véli a MEST elnöke.

Az intenzív szakmai- és orvostechnológiai fejlődés és a pozitív finanszírozási környezet hatással volt az egynapos sebészeti ellátás volumenére, azonban a Covid miatt kialakult és máig tapasztalható, közel 30 százalékos visszaesés ledolgozása további erőfeszítéseket igényel, és erre van lehetőség a rendszerben – véli a MEST vezetője, hangsúlyozva azonban, hogy szakmai téren van még tennivaló. – Ilyen célként fogalmazható meg az Egészségügyi Szakmai Kollégiumban az önálló Egynapos Sebészeti Tagozat ismételt létrehozása, aminek rendkívül fontos szerepe lenne az ellátási formában érintett manuális és klinikai beavatkozásokat végző orvosszakmai területek koordinálásában – zárja Mészáros János, aki a helyettes-államtitkári székből mára visszatért a műtőbe. Mert mint sebészként vallja: „a zöld ruha és a bemosakodó szer illata semmivel össze nem hasonlítható”.