• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

COVID: március óta két egészségügyi dolgozó halt meg

Lapszemle 2020.10.09 Forrás: atv.hu
COVID: március óta két egészségügyi dolgozó halt meg

Az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban.

Az átvezényelt orvosok és ápolók száma nem éri el az egy százalékot – jelentette ki Kásler Miklós a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában. Az intenzív orvosoknak és nővéreknek, asszisztenseknek az 1-1,5 százalékát érinti az intézkedés - idézte az interjút az atv.hu.

„A kórházak bevonásának lényege, hogy minél kevesebb kórházban legyenek elhelyezve a fertőzött betegek, azért, hogy a kórházakon belül ne alakuljanak ki gócpontok” - folytatta. Budapesten az első fázisban a Szent László Kórházba, a Korányi Intézetbe és a Szent János Kórházba szállították a koronavírusos betegeket. A második lépcsőben további nyolc budapesti intézményt lehet bevonni.

„Az egészégügyi dolgozók között nagyjából annyi vagy kevesebb fertőzött van, mint az első hullámban. Március óta két egészségügyi dolgozó halt meg a vírusban” – tudatta Kásler.

A vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon csak teljesen biztos vakcinát fognak alkalmazni, azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy erre mikor kerül sor. Kásler szerint számos kérdés van a vakcinával kapcsolatban, például az is kérdés, hogy elegendő lesz-e egyfajta vakcina.

Az új jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban azt mondta,  béremelésen kívül legalább annyira lényegesnek tekinti a hálapénz eltörlését, mert az orvos-beteg kapcsolat bizalmi viszony. Hozzátette: csak ezzel a törvénnyel kapcsolatban 18 kormányrendeletet kell meghozniuk. Szerinte a törvény szövegének a félremagyarázása az, hogy az állami kórházban praktizáló orvos nem fogadhat magánellátásban betegeket. „A törvény nem tiltja meg a magánpraxis folytatását, a törvény azt mondja ki, hogy erre engedélyt kell kérni” – magyarázta a miniszter.

A háziorvosok béremelése is napirenden van. „Az alapellátást olyan helyzetbe kell hozni, hogy a diagnosztika jelentős része kerüljön át oda a kórházakból és a terápiából is, amit lehet, ott végezzenek el, így lehet csökkenteni a várakozási időket a kórházakban. Ennek a kulcsszereplői a családi orvosok” – jelentette ki. A családi orvos szakvizsgának megfelelő tevékenységeket végezheti, a törvény erejénél fogva lehetővé lehet tenni, hogy ha van további szakvizsgája, például sebész, neurológus, akkor ezeket a szakvizsgáit is használhassa a háziorvosi praxisában. Ennek legyen meg a műszerezettsége, és fizesse meg a biztosító.

Legolvasottabb cikkeink