• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Covid-statisztikák: mikor kerülnek majd elő a halottak?

Lapszemle 2021.01.20 Forrás: szabadeuropa.hu
Covid-statisztikák: mikor kerülnek majd elő a halottak?

A korábbi évek hasonló időszakához képest nálunk is megnőtt a nem a Covidhoz társított halálozás is.

2020 statisztikáival nem büszkélkedhet egyik kormány sem, de eddigi kommunikációs gyakorlata alapján a magyar vélhetően mindent meg fog tenni érte. Az egyik legfontosabb mutató a járvány okozta halálozásoké, a miniszterelnök január elején jelezte is, hogy ezen kell majd mérni a védekezés eredményességét. Ezek a heti számok azonban decemberben furcsán megváltoztak. Annak jártunk utána, hogy hol torzultak, vagy maradtak el az adatok. Nemsokára ugyanis megtudjuk, hogy 2020-ban hányan haltunk meg összesen. Vagy legalábbis kapunk egy számot. A valódit pedig majd később, és az már nem fog szerepelni kormányhirdetésekben - írja a szabadeurópa.hu

A Covid-19 vírus okozta halálozások listáján Magyarország jelenleg (január 19-én délelőtt) a tizenharmadik. (Tizenharmadikként szerepel az egymillió főre jutó Covid-halálozásokat 220 országban mérő listán, de az előttünk lévő három, pár tízezres lélekszámú miniállamot kivehetjük, mert ott a halálozási szám 1 millió főre vetítve értelmezhetetlen.) Olyan, a járvány első hullámában súlyosan érintett országokat előztünk már meg, mint Spanyolország, Brazília és Franciaország - írja a szabadeuropa.hu.

Ezen kívül a korábbi évek hasonló időszakához képest nálunk is megnőtt a nem a Covidhoz társított halálozás is. Ez máshol is így van, és alapvetően két oka van. Egyrészt sokakat nem diagnosztizálnak covidosként. A panaszaikra otthoni kezelést javasolnak, és amikor mondjuk tüdőgyulladásban végül meghalnak, akár már kórházban, a Covid nincs a kórelőzményeik között, mert nem tesztelték őket. A másik ok pedig az ütemezett műtétek elhalasztása, ami halálos áldozatokkal is jár. Ezek a halálozások tehát nincsenek ott a Covid-statisztikákban (nem csak nálunk), de szintén a járvány következményei.

A sajtó sokszor foglalkozott ezzel a többlethalálozással. A 444.hu szúrta ki, hogy ez az ősszel minden héten meglévő több százas heti különbözet december elején hirtelen eltűnt a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáiból. Vagyis ha 2020 utolsó heteiben a korábbi évek heti átlagos halálozási számaihoz hozzáadjuk a Covid okozta halálozásokat, akkor együtt már kiadják a heti összhalálozást. Október-novemberben viszont e művelet után még maradt pár száz elhunyt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink