• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Nyomást gyakoroltak az EMA-ra, hagyja jóvá a Pfizer vakcináját

Lapszemle 2021.01.20 Forrás: merce.hu
Nyomást gyakoroltak az EMA-ra, hagyja jóvá a Pfizer vakcináját

A bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagokétól, amelyeket a cég tömeggyártásban készített.

Az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) 2020. december 9-én ellopott bizalmas dokumentumok újból megjelentek a dark weben. Az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek tudományos kiértékelését és felügyeletét végző intézmény dokumentumait sikerült megszereznie a Le Monde-nak, az adatokat pedig egy nemzetközi újságírócsapat dolgozta fel - írja a mérce.hu.

A Pfizer és a BioNTech cégek vakcinájáról készült feljegyzések mellett a Le Monde 19, november 10- és 25-e közt keltezett e-mailhez is hozzáfért, amelyekről az EMA, miután tudomást szerzett az adatszivárgásról, azt állította, hogy „manipulálták” őket. A most megszerzett iratokról azonban úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy azok tükrözik a felmerült kérdéseket és az elhangzott beszélgetések tartalmát.

A megszerzett levelek közül több is arról árulkodik, hogy az európai uniós szervek nyomás alá helyezték az EMA-t, hogy mielőbb engedélyezzék a Pfizer vakcináját az Európai Unió tagországaiban, miután a hasonló amerikai és brit felügyeletek már szabad utat engedtek  a vakcina korlátozott felhasználására.

Például Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztosa az egyik levél szerint egy november 12-i megbeszélésen úgy fogalmazott, hogy „miután elkötelezték magukat, hogy minden tagállam egyszerre kapja meg az oltást”, a gyógyszerügynökség a késlekedése miatt „ne kényszerítse” őket arra, hogy az EMA-t megkerülve a nemzeti eljárásrendet kövessék. Az európai biztos arra hivatkozott, hogy egy uniós irányelv szerint a tagállamok járvány esetén valóban használhatnak olyan gyógyszereket, amelyeket az EMA nem engedélyezett.

Egy másik elfogott levél arról tanúskodik, hogy az Európai Bizottság és a gyógyszerfelügyelet közt „meglehetősen feszült, olykor már kellemetlen” egyeztetések folytak a vakcina vizsgálatának időszakában.

Az EMA-nál vezető tisztséget betöltő egyik személy megdöbbent azon, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „egyértelműen azonosította azt a két oltást, amelyet még 2020 végéig engedélyezni fognak”, noha a Pfizer-BioNTech és Moderna vakcinájának vizsgálata még folyt, s mindkettő kapcsán problémák merültek fel.

Ezek a problémák meghatározó erejűek voltak.

Az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer-BioNTech oltóanyaga ellen: egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni; még hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai; s ami még ennél is fontosabb, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a Pfizer-BionTech tömeggyártásban készített. Ez utóbbi probléma különösen aggasztotta az Európai Gyógyszerügynökséget.

Legolvasottabb cikkeink