• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak a magyar piacon dúsítják az üdítőt

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyedül Magyarországon tartalmaz színezéket és tartósítószert a Fanta.

Egyedül Magyarországon tartalmaz színezéket és tartósítószert a Fanta – derült ki három ország szénsavas narancsitalának összehasonlításából. Ez az a látszatot kelti, mintha több gyümölcs lenne az italban, amiről szó sincs. Úgy tudjuk: sem a gyártó sem az unió nem tiltja, hogy a helyi ízlésnek és pénztárcának megfelelően ízesítsék a világmárkákat – értesült a Népszava – online.

Legutóbb az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) tesztelte nyáron három országban - Magyarországon, Szlovéniában és Olaszországban - készült Fanta üdítőitalokat, s az eredményeket az általa működtetett Kosár Online-on hozta nyilvánosságra. Kiderült: jelentős különbségek vannak a cukor-, az energia- és a gyümölcstartalomban egyaránt. Az pedig, hogy színében is különböznek a termékek, szemmel látható – szögezi le a lap.

A cukortartalom - így a kalória is - az olasz és a magyar Fantában a legmagasabb, narancsléből pedig az olaszban van a legtöbb (12%). Noha a jelenlegi vizsgálat szerint Magyarországon ez az arány 8%, egyes szakértők tudni vélik, hogy nemrég még csak 3%-ot tett ki, éppen annyit, mint most a Szlovéniában gyártott termékben. Persze még a 8%-kal is nagyon gyengék vagyunk, hiszen például Görögországban 20% a Fanta gyümölcstartalma, Angliában pedig 18%.

Az olasz Fantában nincs színezék, míg a miénkben van, méghozzá béta-karotin. Ami nem baj, csak a termék így olyan hatást kelt, mintha több gyümölcsöt tartalmazna. Ugyanakkor meglepő az is - olvasható a www.kosarmagazin.hu-n Dömölki Lívia élelmiszer szakértő véleménye -, hogy a gyártó egy olyan igényes, válogatós piacon, mint amilyen a szlovén, beéri 3%-os narancslétartalommal. Illatra a magyar termék a legkellemesebb, az olasznak, fogalmazzunk úgy, hogy érdekes az illata, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy nincs is annyira agyonaromásítva. A szlovén olyan kis semmi. Az olaszban egyébként más a sűrítőanyag, mint a magyarban - fűzte hozzá az OFE vizsgálatához az élelmiszer szakértő.

Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete szerint Brüsszelen múlik, miként kezeli a fogyasztóvédők vizsgálatainak megállapításait. Frédéric Vincent, az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi szóvivője viszont így nyilatkozott: "Ugyanaz a márka, ugyanaz a termék, különböző lehet más-más tagállamokban. Az egységes belső piac nem jelenti azt, hogy az EU-ban mindenütt ugyanazt kapjuk.". A gyártók variálnak a termékek összetételén, hogy jobban alkalmazkodjanak a helyi ízléshez, s ezt jogszabály sem tiltja (az EU sem írhat elő egységes receptet).

A Szlovák Fogyasztók Szövetsége a vásárlók alaposabb tájékoztatását követeli, valamint azt is, hogy ha a gyártók garantálják egy termék minőségét, akkor az minden országban jelentse ugyanazt a színvonalat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság viszont ilyen vizsgálatokat nem tervez. Amíg egy termék megfelel a hazai, illetve uniós jogszabályoknak, addig hatóságilag egy ilyen jellegű problémát nem lehet kezelni – nyilatkozta a híradónak Fülöp Zsuzsa szóvivő.